• România începe să îşi facă loc pe harta retailului de lux.
  • Louis Vuitton apare în România în 2024, scrie ZF.
  • Creșterea vânzărilor în 2024 e susținută de turismul internațional (+11%).
  • Între 2019–2023, vânzările de lux din România cresc cu 120%, în lipsa extinderilor.
  • Urmează Dior, Chanel, Hermes, Saint Laurent, Valentino, în Palatul Știrbei.

România se conturează ca o piaţă emergentă în retailul de lux, însă dezvoltarea segmentului este încetinită de lipsa spaţiilor comerciale stradale adecvate, conform analizei Cushman AND Wakefield Echinox.

Piaţa încă nu și-a atins potenţialul, iar crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea acestor branduri e esenţială, spune Raluca Zlate, consultant, Cushman AND Wakefield Echinox.

Disponibilitatea redusă a spaţiilor comerciale premium este unul dintre factorii care au determinat reducerea ritmului de deschidere de noi magazine la nivel european.

Titlurile zilei

AROBS estimează pentru 2025 o cifră de afaceri de 460 mil. lei
ANAF identifică 22.000 de persoane care închiriază locuințe prin Airbnb și Booking
Nokian Tyres începe livrările de anvelope
RAFINOR bate palma cu MAGNOR
VINE PRIMĂVARA ÎN AGRICULTURĂ
ÎNLOCUIEȘTE A.I.-UL CREATIVITATEA?

În 2024 vânzările de bunuri de lux din Europa au o creştere de 4% faţă de 2023, mai arată analiza.
E sub ritmul din 2023 de 7% și din 2022 de 23%.

Ce spune Cristina Lupașcu pentru Aleph Business?

Cred că se fac pași, aș spune, în direcția rezolvării acestui neajuns al pieței de retail, pentru că dacă pe parte de centre comerciale, parcuri de retail și așa mai departe, alte tipuri de formate de retail, România stă destul de bine și s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Piața spațiilor stradale sufere încă din mai multe motive și vedem deja în ultima perioadă, cel puțin dacă ne uităm la București, vedem pași din ce în ce mai hotărâți ai unor dezvoltatori, de a readuce la viață multe spații care au fost lăsate în paragină sau care nu au avut un statut clar din punct de vedere al proprietății și să investească în aceste spații pentru a deveni pretabile unor branduri de lux. Și cred că este foarte importantă și dezvoltarea pieței de turism și hoteliere în acest context și vedem deja, au fost anunțate noi branduri de lux care vor deschide hoteluri, chiar dacă nu chiar pe Calea Victoriei, care este principala arteră comercială din București, în apropierea acestei artere și aceste intrări care ar putea să dea un dinamism atragerii de turiști și români și străini și implicit de clienți pentru magazinele de lux”, spune Cristina Lupașcu, head of marketing, Cushman and Wakefield Echinox.

Cum poate România să creeze un mediu adecvat pentru a aduce mai multe brand-uri mari in țară?

„Despre asta este vorba, un mediu adecvat, mă rog, neluând în calcul indicatori mai macroeconomici unde și acolo, dacă ne uităm la puterea de cumpărare, dacă ne uităm la creșterea numărului de turiști, România începe ușor-ușor să recupereze decalajele pe care le are față de alte capitale, alte orașe și alte capitale, dacă ne referim doar la București, de exemplu, nu știu, Praga, pentru că este capitala care este analizată în deaproape în studiu pe care l-am lansat de curând, are doar ea 8 milioane de vizitatori străini, de turiști străini. România a avut anul trecut doar 2,4 milioane de turiști străini, la nivel național, deci
o diferență destul de mare, dar în același timp este o diferență care oferă foarte multe oportunități. Este loc de creștere și de aici este, cred că, important este să fie o conlucrare și un parteneriat public-privat, pe de-o parte autoritățile să creeze cadrul legal care să încurajeze și să ușureze dezvoltarea de noi spații de retail stradal, iar pe de altă parte dezvoltatorii să investească în astfel de proiecte. Deci trebuie să fie un efort susținut și public și privat”, continuă ea.

Ce urmează pentru piața de lux pe viitor?

Noi credem că piața de lux în viitor arată, suntem la începutul dezvoltării, cel puțin a comerțului stradal, pentru că există brand-uri de lux care au spații în centre comerciale, în centrele comerciale dominante din București și din țară, doar că aceste brand-uri își doresc cele mai multe și presupun că toți am mers prin capitalele europene unde vedem magazinele acelea frumos aranjate, care sunt practic puncte de atracție pentru turiști. Brand-urile de lux își doresc clădiri cu istorie, clădiri monumente, clădiri care să le ofere această posibilitate, să nu doar vândă niște produse, ci să oferă experiențe clienților. Iar cred că de anul ăsta vom vedea brand-uri care vor intra pe Calea Victoriei în clădiri care sunt reconstruite, remodernizate, readuse în circuitul comercial și asta va deschide, practic, calea către alte brand-uri să intre în România, pentru că orice poveste de succes atrage după sine și alte companii care vor să se poziționeze pe o piață unde chiar există potențial”, încheie Cristina Lupașcu.