- România devine o destinație importantă pentru retailul de lux, cu investiții pe Calea Victoriei.
- Piața de lux crește, dar nu își atinge întregul potențial.
- Cererea pentru produse de lux rămâne solidă, susținută de turismul internațional.
România începe să îşi facă loc pe harta retailului de lux, însă dezvoltarea acestui segment întâmpină provocări din cauza deficitului de spaţii comerciale adecvate. Cu toate acestea, investiţiile recente în renovarea unor clădiri istorice de pe Calea Victoriei redefiniesc această arteră emblematică drept o destinaţie de referinţă pentru retailul de lux și consolidează astfel poziţia Bucureştiului pe acest segment exclusivist, notează o analiză realizată de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Advertisment
Cum arată deschiderea pieței de retail de lux în România?
Drumul este deja deschis de Louis Vuitton, prin lansarea de anul trecut a magazinului amplasat în hotelul InterContinental Athenee Palace şi de brandul italian Zegna, ce deschide curând un magazin monobrand într-o vilă istorică din apropiere de Calea Victoriei.
Urmează Dior, Saint Laurent, Celine, Valentino, Hermes, Chanel, Guerlain, branduri ce sunt anunţate de către Hagag Development Europe în spaţiul de aproximativ 4.000 de metri pătraţi care va rezulta în urma renovării Palatului Ştirbei.
Titlurile zilei
Cum cresc vânzările în perioada 2019-2023?
În perioada 2019-2023, vânzările cumulate ale principalelor branduri de lux prezente în România cresc cu 120%, în condiţiile deschiderii de noi magazine.
Care sunt provocările pieței de retail de lux din România?
Cu toate acestea, piaţa este departe de a-şi fi atins potenţialul, iar crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea acestor branduri este esenţială pentru a atrage nume noi în piaţă, spune Raluca Zlate, Senior Consultant Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox.
„Ne referim aici la spaţii de retail moderne, dar adaptate cerinţelor operatorilor din retailul de lux. Aceste branduri caută să deschidă magazine în clădiri de referinţă, cu o arhitectură specială, cu spaţii generoase, unde pot crea experienţe deosebite de shopping pentru clienţi. Din păcate, în afară de un număr redus de centre comerciale şi de spaţiile de la parterul hotelurilor de 5 stele, în prezent, oferta de astfel de spaţii este aproape inexistentă”.
Există un deficit de spații comerciale premium în Europa
Disponibilitatea redusă a spaţiilor comerciale premium este unul dintre factorii care determină reducerea ritmului de deschidere de noi magazine la nivel european. Pe marile artere de lux din Europa, rata de neocupare scade sub 5%, iar în unele cazuri (ex. Via Montenapoleone, Bond Street, Avenue Montaigne) nu există deloc spaţii disponibile, potrivit celui mai recent raport Cushman & Wakefield, European Luxury Retail 2025.
Această lipsă de locaţii potrivite încetinește ritmul expansiunii. Oferta limitată de spaţii comerciale conduce la creşterea chiriilor cu 3,6% în 2024 și ajung în unele locaţii, precum Milano şi Paris, la recorduri istorice. În aceste condiţii, brandurile sunt nevoite să găsească soluţii creative pentru extindere, cum ar fi conversia etajelor superioare sau a subsolurilor în spaţii comerciale.
Cum se extind magazinele existente?
Totodată, orientarea spre magazine mai mari determină brandurile de lux ca, în loc să deschidă noi locaţii, să prioritizeze extinderea şi modernizarea magazinelor existente, ce le transformă în spaţii mai mari, cu zone VIP şi experienţe personalizate.
Cum cresc prețurile și segmentul cumpărătorilor aspiranți?
Pe de altă parte, creşterea preţurilor în industria luxului afectează segmentul cumpărătorilor aspiranţi, ceea ce determină brandurile să îşi reevalueze strategiile de expansiune şi să se concentreze pe locaţii ultra-premium.
Achiziționarea de clădiri pentru control pe termen lung e strategia brandurilor de lux
Un alt factor este faptul că în loc să închirieze noi spaţii, branduri precum LVMH, Kering şi Chanel preferă să achiziţioneze clădiri întregi pentru a-şi asigura controlul pe termen lung asupra celor mai bune locaţii.
Există cerere continuă pentru produse de lux
În ciuda încetinirii ritmului de creştere, cererea pentru produse de lux rămâne solidă, susţinută de segmentul high-end şi de revenirea turismului internaţional. De altfel, un factor-cheie al creşterii vânzărilor în 2024 este turismul internaţional, care înregistrează un avans de 11% faţă de 2023 și depășește pentru prima dată nivelurile pre-pandemice.
Cum cresc vânzările în 2024?
Per total, în 2024 vânzările de bunuri de lux din Europa au o creştere de 4% faţă de 2023, dar sub ritmul din 2023 şi 2022, când se înregistrează avansuri de 7%, respectiv 23%.
LVMH, Richemont și Kering sunt în expansiune
Cel mai activ grup de lux în expansiune este LVMH cu 15 magazine deschise în 2024 şi cu investiţii semnificative în achiziţia de proprietăţi pentru branduri precum Louis Vuitton şi Dior.
Grupul elveţian Richemont inaugurează 11 magazine, majoritatea pentru branduri de ceasuri şi bijuterii (Cartier, Van Cleef & Arpels), iar Kering îşi reduce expansiunea la 3 noi magazine, dar continuă să cumpere clădiri pentru extinderi viitoare. Rolex, OTB Group şi Patek Philippe – sunt printre cei mai activi retaileri de lux.
Care sunt previziunile pentru piața de retail de lux?
„În acest an, piaţa de retail de lux continuă să fie marcată de o expansiune prudentă, investiţii strategice şi o creştere moderată a vânzărilor. Brandurile continuă să pună accent pe exclusivitate, pe locaţii de referinţă şi pe integrarea retailului cu experienţe din industria ospitalităţii. În acelaşi timp, concurenţa pentru spaţii comerciale premium rămâne ridicată, determinând brandurile să exploreze soluţii inovatoare pentru a-şi extinde prezenţa pe pieţele cheie din Europa. Schimbările în comportamentul consumatorilor joacă de asemenea un rol crucial în strategiile retailerilor,” spun consultanţii de la Cushman & Wakefield Echinox.