• Primul tur al alegerilor prezidențiale nu poate fi contestat, deoarece nu există procedura revizuirii deciziilor Curții Constituționale, iar contestațiile vor fi considerate inadmisibile.
  • Fostul judecător CCR, Augustin Zegrean, spune că deciziile CCR sunt definitive și nu pot fi atacate, dar contestațiile pot fi analizate după al doilea tur de alegeri.
  • Curtea Constituțională poate reveni asupra validării alegerilor doar după al doilea tur, în cazul în care se constată nereguli și există posibilitatea de a anula alegerile.

Primul tur al alegerilor prezidențiale nu poate fi contestat, pentru că nu există procedura revizuirii deciziilor constituționale. Contestațiile primite vor fi tratate de CCR ca inadmisibile, însă pot fi luate în considerare după al doilea tur, spune fostul judecător CCR, Augustin Zegrean.

Nu spune nimic procedura în astfel de situații. Am trecut de turul întâi, a fost validat turul întâi. Nu mai putem acum să-l contestăm. Legea nu prevede. Nu avem text, nimeni nu s-a gândit vreodată că se va întâmpla așa ceva. Contestăm o decizie a Curții Constituționale? Asta nu se poate, nu se admite. Deciziile CCR sunt definitive, de la data publicării, și general obligatorii. Nu au nici o cale de atac. Procedura revizuirii este o cale extraordinară de atac care se aplică în dreptul civil sau în dreptul penal, dar în practica Curții Constituționale nu există o astfel de procedură. Nu există procedura revizuirii deciziilor curții constituționale. Curtea Constituțională poate să revină asupra ei într-o altă ocazie când va discuta din nou o contestație , dar nu acum. Nu are cum. Toate sesizările astea de astăzi vor fi tratate ca inadmisibile”, spune la Antena 3 CNN fostul judecător CCR Augustin Zegrean.

El precizează că judecătorii CCR pot reveni asupra sesizărilor după cel de al doilea tur al alegerilor

„Turul unu a fost validat. Și nu este nicio situație, o lege care să spună că poate fi invalidat a 2-a zi sau a 3-a zi. Dar alegerile turul 2 de luni va trebui din nou validat de Curtea Constituțională. Și atunci poate să facă ce credea ea de cuviință. (…) Se pot anula alegerile în general. Dacă se constată că toate acestea vin din urmă, de mult din urmă, toate aceste manevre, vor putea face să repete alegerile”, încheie Zegrean.

Titlurile zilei

ROMÂNIA INTRĂ-N SCHENGEN TERESTRU
DOMINANȚA BITCOIN SCADE, DAR PIAȚA CRIPTO CREȘTE
INVESTIȚIA E BANUL ÎNVĂȚĂTURII
ÎN CE INVESTEȘTI ÎN 2025?
ALEGERILE SCHIMBĂ OBICEIURILE DE CONSUM
ROMÂNII SE INTERESEAZĂ DE INVESTIȚII

La Curtea Constituțională au fost înregistrate joi mai multe cereri de anulare a primului tur al alegerilor, însă judecătorii CCR au validat deja rezultatele.