Viktor Orbán, prim-ministru, Ucraina
  • Uniunea Europeană va oferi Ucrainei împrumuturi de până la 40 de miliarde de euro până la sfârşitul anului, indiferent de implicarea Statelor Unite.
  • Decizia vine după ce planul G7 de a folosi activele ruseşti îngheţate pentru a sprijini Kievul a eşuat, scrie Financial Times.
  • Iniţiativă unilaterală vine în contextul preocupărilor de la Bruxelles că Ungaria ar putea bloca acordarea garanţiilor necesare pentru ca SUA să participe la planul de îngheţare a activelor

UE urmează să ofere Ucrainei împrumuturi de până la 40 de miliarde de euro până la sfârşitul anului, indiferent de implicarea Statelor Unite ale Americii, după ce planul G7 de a folsi activele ruseşti îngheţate pentru a sprijini Kievul a eşuat, scrie Financial Times.

Iniţiativa unilaterală vine în contextul preocupărilor de la Bruxelles, conform cărora Ungaria ar putea bloca acordarea garanţiilor necesare pentru ca Statele Unite să participe la planul de îngheţare a activelor, potrivit a trei persoane implicate în negocieri.

Guvernul premierului Viktor Orbán vrea să amâne o decizie cu privire la schema de înghețare a activelor până după alegerile prezidențiale din Statele Unite din 5 noiembrie.

Titlurile zilei

LE-O DĂM ÎN VOT!
CE SE ALEGE DE BUSINESS?
CE VOR DEZOLTATORII DE LA GUVERN?
CNA CERE DEMISIA LUI BOGDAN IVAN
MERGI FĂRĂ VIZĂ ÎN SUA
DOI CANDIDAȚI CER ANULAREA PRIMULUI TUR

Ce face Ucraina cu banii?

Fondurile sunr menite să ajute la stabilitatea financiară a Ucrainei, care se confruntă cu un deficit de finanțare de 38 de miliarde de dolari în 2025, potrivit Kievului și FMI. Țara se bazează pe ajutorul extern pentru a continua să funcționeze, pe măsură ce Rusia intensifică atacurile asupra infrastructurii sale.

Conform unui proiect de propunere juridică consultat de Financial Times, Uniunea Europeană va acorda Ucrainei o sumă nespecificată sub formă de împrumuturi până la sfârşitul anului 2024.

O astfel de mișcare, extinderea unui program de ajutor existent, ar avea nevoie doar de sprijin majoritar, mai degrabă decât de unanimitate. Cifra finală ar putea varia între 20 de miliarde de euro și 40 de miliarde de euro și va fi stabilită de Comisia Europeană după consultarea statelor membre, spun oficialii UE. „Am putea merge întotdeauna pe cont propriu”, spune unul dintre ei.