• Donald Trump ar vrea să fie implicat în deciziile de politică monetară, dacă va fi reales președinte.
  • Republicanii au circulat în ultimele luni diverse idei care ar putea reduce independența Rezervei Federale (FED).
  • Trump și Kamala Harris, candidatul republican, au acceptat un debate electoral fixat în 10 septembrie.

Fostul președinte Donald Trump spune că ar vrea să aibă „un cuvânt de spus” în setarea dobânzii-cheie, dacă s-ar întoarce la Casa Albă. Declarația întărește ideea că republicanii ar putea încerca să reducă independența FED, dacă vor câștiga alegerile. „Cred că președintele ar trebui măcar să aibă o opinie, cred asta cu tărie”, spune Trump la o conferință organizată la Mar-a-Lago.

În ultimele luni, aliații lui Trump circulă o serie de idei prin care ar putea controla FED. Recent, Wall Street Journal publica diverse măsuri pe care le pregătesc republicanii, de la concedierea lui Jerome Powell, la implicarea președintelui în deciziile de politică monetară.

Trump declara, anterior, că președintele are autoritatea de a concedia președintele FED, deși unii experți în drept îl contrazic. Ultimele comentarii ale fostului președinte arată că este, cu adevărat, interesat de implicarea în politica monetară.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

„Am făcut foarte mulți bani. Sunt de succes și cresc că am un instinct mai bun, în multe cazuri, față de cei din FED sau față de guvernator”, spunea Trump săptămâna trecută.

Luni seară, Trump va fi intervievat de Elon Musk.

Trump critică strategia de setare a dobânzii-cheie a lui Jerome Powell

Powell și colegii lui „greșesc foarte mult”, crede Trump. „Are tendința de a se mișca prea târziu. Fie acționează prea devreme, fie prea târziu.”

Interesul fostului președinte este ca FED să nu reducă dobânda-cheie înainte de alergeri. I-ar ajuta pe democrați, crede el.

De cealaltă parte, majoritatea analiștilor de pe Wall Street cer Rezervei Federale să pivoteze, pentru a evita o contracție a economiei. Săptămâna asta, Goldman Sachs și JP Morgan ridicau probabilitatea unei recesiuni în SUA, anul viitor, la 25%, respectiv 35%.

Dobânda-cheie în SUA este la 5,25%-5,50%, nivel setat în iulie 2023 și cel mai ridicat din ultimii 23 de ani. Următoarele ședințe de politică monetară au loc în 17-18 septembrie, 6-7 noiembrie și 17-18 decembrie. Consensul din piață arată o șansă de 54,5% de reducere a dobânzii cu 0,50% și de 45,5% pentru o tăiere de 0,25%, potrivit CME Group.