Radu Puiu, analist financiar, XTB
  • 50% dintre americani consideră inflația o situație importantă, în creștere cu cinci puncte procentuale față de anul trecut, arată un sondaj The Economist și YouGov.
  • Politicile propuse de Kamala Harris pot duce la o creștere a deficitului cu 1,7 miliarde de dolari, în timp ce agenda lui Donald Trump ar putea genera un deficit de 4,1 miliarde de dolari în următorul deceniu.
  • Economiștii avertizează că măsurile fiscale ale ambilor candidați ar putea intensifica presiunile inflaționiste iar astfel ar afecta puterea de cumpărare a consumatorilor, conform XTB.

În contextul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2024, vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump vor să abordeze situația inflației și a deficitului bugetar prin promisiuni economice ambițioase. Analizele economice sugerează că planurile ar putea avea efecte adverse asupra economiei americane.

Inflația a fost un obstacol major pentru economia globală, iar în Statele Unite, îngrijorările persistă. Sondajele arată că inflația este una dintre principalele preocupări ale alegătorilor. 50% dintre americani o consideră o situație majoră. Deși ritmul inflației începe să se stabilizeze, impactul acesteia asupra puterii de cumpărare rămâne un interes național.

Ce planuri economice au candidații la prezidențiale din Statele Unite

Atât Kamala Harris, cât și Donald Trump prezintă planuri economice care promit să abordeze inflația și deficitului bugetar. Harris propune măsuri precum extinderea creditului fiscal pentru copii, care ar putea crește deficitul cu 1,7 miliarde de dolari pe parcursul unui deceniu, reiese din analiza publicată de Comitetul pentru un buget federal responsabil (CRFB) legată de „Agenda de reducere a costurilor pentru familiile americane”. În contrast, Trump vrea să reducă impozitele și să impună tarife de până la 20% pentru bunurile importate, ceea ce ar putea duce la o creștere a deficitului de 4,1 miliarde de dolari.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Impactul net al tarifelor și al scăderii prețurilor la energie este estimat că ar putea duce la o creștere de 1,5% până la 2% a indicelui prețurilor de consum de la an la an. Așteptările inflaționiste sunt probabil unul dintre motivele pentru care ratele dobânzilor cresc atunci când cresc și șansele pentru o victorie a lui Trump.

Cea mai mare parte a acestor costuri, estimată la 1,2 miliarde de dolari, provine din extinderea propusă de Harris a politicii Child Tax Credit, care presupune un beneficiu fiscal acordat contribuabililor americani cu copii sub 17 ani. Pentru anul fiscal 2023, creditul este de 2.000 de dolari pentru fiecare copil eligibil.

Economiștii avertizează că ambele planuri ar putea genera presiuni inflaționiste suplimentare. Creșterea deficitului bugetar poate duce la creșterea prețurilor pentru bunuri și servicii iar astfel al afecta consumatorii. De exemplu, extinderea creditului fiscal pentru copii propusă de Harris ar putea să crească cererea pe piață, ceea ce ar putea duce la o creștere a prețurilor.

Cum arată sondajele?

Cele mai recente sondaje, din 28 august, arată un avantaj al Kamalei Harris în raport cu Donald Trump. Datele arată că 49% din intențiile de vot sunt în favoarea lui Harris, comparativ cu 46% pentru Trump. Lupta pentru Casa Albă este încă intensă și în plină desfășurare.