• MFP publică Planul bugetar-structural național pe termen mediu.
  • România se pregătește să depună Planul la Comisia Europeană.
  • În următorii 7 ani, România trebui să reducă deficitul la sub 3%.

România se pregătește să depună la Comisia Europeană Planul Fiscal Structural pe Termen Mediu.
Acesta trebuia depus de luna trecută, dar termenul limită a fost amânat până în ianuarie, iar măsurile vor fi implementate de noul Guvern. Planul este gândit pentru 7 ani, iar prin el România promite reforme fiscale, reducerea cheltuielilor publice dar și să reducă deficitul bugetar sub 3 procente.

De unde pleacă România și care-s pașii până acolo?

Ministerul Finanțelor publică Planul Fiscal pe termen lung pentru România, valabil între 2025-2031, în care vizează reducerea treptată a deficitului bugetar de la 7,9% în 2024 la 2,5% până în 2031. Documentul indică modificări de taxe, inclusiv TVA, impozit pe venit și alte taxe locale, începând cu 2025, pentru a spori veniturile bugetare și a reduce deficitul.

Printre principalele măsuri, guvernul intenționează să scadă pragul pentru microîntreprinderi și să reducă treptat cheltuielile cu salariile în sectorul public, pentru a ajunge la un cost de 8,3% din PIB. Totodată, planul prevede creșterea investițiilor publice pentru a valorifica fondurile europene, cu un nivel prognozat de 7,9% din PIB în 2025 și 6,5% în 2027.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Ce include planul fiscal?

Planul fiscal include, de asemenea, strategii pentru consolidarea bugetului prin reforme digitale în administrarea fiscală, monitorizarea mai strictă a conformității fiscale și combaterea fraudei și contribuie la reducerea decalajului de TVA, unul dintre cele mai mari din UE. Aceste măsuri sunt susținute de obiectivul de a asigura stabilitate și predictibilitate fiscală pentru mediul de afaceri.

În opinia investitorilor, un astfel de plan de consolidare fiscală este esențial pentru stabilitatea economică. Paul Maior, președintele Invest Club, consideră că majorarea contribuțiilor la fondurile private de pensii va aduce beneficii pe termen lung pieței de capital, dar avertizează că aceasta va necesita listări suplimentare ale unor mari companii de stat pentru a menține lichiditatea la bursă.