• Macron este un utilizator Telegram încă din primele zile ale primei sale campanii prezidențiale.
  • Telegramul este un instrument preferat în cercurile politice și media din Franța.
  • Aplicația este folosită frecvent de către politicieni, membri ai cabinetului și consilieri prezidențiali.

Emmanuel Macron este un utilizator activ al aplicației Telegram, care câștigă popularitate printre oficialii francezi, în special printre susținătorii săi. Această utilizare este confirmată de un fost membru al parlamentului francez, scrie Politico.

Telegramul este folosit frecvent de către politicieni, membri ai cabinetului și consilieri prezidențiali în Franța, pentru că oferă un grad mai mare de confidențialitate în comunicare. 

Această popularitate în cercul lui Macron contrastează puternic cu opiniile multor judecători și oficiali din aplicarea legii din Franța. Aceștia devin tot mai frustrați din cauza lipsei de cooperare a Telegram cu autoritățile în cadrul investigațiilor penale.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Recentele tensiuni sunt accentuate de arestarea în Franța a lui Pavel Durov, CEO-ul Telegram, ca parte a unei investigații care implică acuzații grave, inclusiv complicitate la pornografie infantilă și trafic de droguri. Incidentul complică și mai mult poziția platformei în Franța, în ciuda utilizării sale răspândite în rândul elitei politice.

Conflictul intern al guvernului francez cu privire la utilizarea Telegram este unul evident. În timp ce Macron și susținătorii săi se bazează pe aceasta pentru comunicare, preocupările legate de securitate duc la încercări de a restricționa utilizarea aplicației în cercurile oficiale.

CEO-ul Telegram are o relație de lungă durată cu Franța

Durov, născut în Sankt Petersburg, părăsește Rusia în 2014, după ce refuză să predea datele de contact ale activiștilor ucraineni prodemocrație de pe VKontakte, o platformă rusă de social media pe care a fondat-o, în timpul mișcării Euromaidan.

El continuă să obțină o serie de alte naționalități, inclusiv cea a Emiratelor Arabe Unite, unde funcționează Telegram, și a Franței, în 2021. „Ca cetățean francez, sunt de acord că Franța este cea mai bună destinație de vacanță”, a scris Durov într-o postare Telegram în iunie.

În aprilie 2023, își schimbă numele legal în pașaportul francez în „Paul du Rove”, o adaptare în limba franceză a lui Pavel Durov.

Cum obține cetățenia franceză? Condițiile sunt neclare.

Obținerea cetățeniei pentru persoanele născute în străinătate presupune de obicei să fi locuit în Franța, ceea ce nu e cazul lui Durov, conform unui raport Le Monde publicat anul trecut.

Potrivit raportului Le Monde, Durov devine cetățean francez prin intermediul unei proceduri speciale prin care „un străin francofon care contribuie prin activitatea sa remarcabilă la influența Franței și la prosperitatea relațiilor sale economice internaționale” poate primi cetățenia la inițiativa guvernului.

Ce l-a determinat pe Durov să obțină acest statut nu a fost făcut public, iar competențele sale lingvistice în limba franceză sunt necunoscute.