• Președintele demisionează pentru a evita criza politică generată de suspendarea sa, scrie ZF.
  • Referendumul de demitere ar fi divizat societatea și afectat imaginea României extern.
  • Ilie Bolojan, președintele Senatului, va prelua interimatul cu atribuții limitate.

Președintele Klaus Iohannis anunță că Parlamentul României inițiază procedura de suspendare a sa din funcție. Acesta consideră că demersul este inutil, întrucât oricum urma să își încheie mandatul în câteva luni, odată cu alegerea unui nou președinte. În plus, Iohannis subliniază că nu a încălcat niciodată Constituția și că suspendarea sa nu ar aduce beneficii nimănui, ci doar ar genera instabilitate, scrie ZF.

Ce declară Iohannis?

„Este un demers nefondat pentru că niciodată, repet, niciodată, n-am încălcat Constituţia. Şi este un demers păgubos pentru că, de aici, toată lumea pierde, nimeni nu câştigă. Peste puţine zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea şi România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanşează referendumul de demiterea preşedintelui. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern şi va avea efecte, din păcate, şi în plan extern”, spune Iohannis.

Acesta spune că în plan intern, referendumul va fi unul „eminamente negativ”: „Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alţii nu vor fi de acord”.

Titlurile zilei

INVESTITORII CER DEMISIA LUI MUSK DIN FUNCȚIA DE CEO A TESLA
Meta AI devine disponibil în UE
Grindeanu: România va avea anual aproximativ 250 de kilometri de autostradă
ce se alege de pib?
Guvernul prelungește ajutorul de stat pentru marii consumatori de energie
Guvernul finanțează Start-Up Nation 2025 cu 440 mil. euro

„Toată discuţia va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidenţiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidaţii nici măcar nu vor putea să-şi prezinte ideile în acest amalgam negativ. În plan extern, efectele vor fi de durată şi foarte negative. Nu va înţelege absolut nimeni dintre partenerii noştri de ce România îşi demite preşedintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului preşedinte. Nu va înţelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când preşedintele în funcţie va pleca oricum. Mai pe româneşte, vom fi efectiv de râsul lumii”, afirmă Iohannis.

Președintele își anunță demisia

Pentru a evita criza politică pe care o preconizează, Klaus Iohannis anunță că demisionează din funcția de președinte al României.

Acesta declară că va părăsi funcția pe data de 12 februarie și subliniază că dorește să protejeze România și cetățenii de o situație inutilă și negativă.

În încheierea discursului său, transmite un mesaj solemn: „Dumnezeu să binecuvânteze România!”.

Cine preia succesiunea la președinție?

Conform Constituției, în cazul în care funcția de președinte devine vacantă prin demisie, deces sau demitere, interimatul este asigurat de președintele Senatului sau al Camerei Deputaților. În acest caz, președintele interimar al României ar deveni Ilie Bolojan, actualul președinte al Senatului.

Care sunt atribuțiile președintelui interimar?

Până la alegerea unui nou președinte, cel care ocupă interimatul preia atribuțiile constituționale ale șefului statului.

Acesta reprezintă România pe plan intern și internațional, promulgă legi, poate cere reexaminarea acestora, poate sesiza Curtea Constituțională, numește și revocă miniștri la propunerea prim-ministrului și îndeplinește funcția de comandant suprem al forțelor armate.

Totuși, președintele interimar are și anumite restricții. Acesta nu poate dizolva Parlamentul, nu poate iniția un referendum și nu poate numi un nou prim-ministru.