• În 24 februarie 2024 sunt doi ani de la atacul neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei.
  • Până acum, Occidentul a trimis peste 250 mld.$ în pachete de ajutor pentru Ucraina.
  • UE și SUA impun noi sancțiuni Rusiei.

Doi ani de război. 24 februarie 2022. Rusia lansa atacul neprovocat asupra Ucrainei. Astăzi, Putin pare că are șanse să câștige războiul. Asta trebuie evitat, spun liderii europeni. O înfrângere a Ucrainei e o înfrângere a Occidentului, spun ei.

E dificil de intuit o hartă sigură a evoluției războiului, potrivit Politico. Supraviețuiești în 2024, pentru a câștiga în 2025, pare a fi strategia potrivită. Kievul are nevoie de arme și muniție pentru a ține piept rușilor.

Care sunt elementele care definesc următoarele luni de război?

Trei aspecte fundamentale vor defini traiectoria pentru următoarele luni, potrivit experților și analiștilor consultați de Politico:

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

1.Nu sunt așteptări prea mari pentru primăvara asta, pentru că Ucraina nu va avea resursele și personalul necesare pentru o contraofensivă.

2.E de urmărit cât de mult va putea avansa Rusia, cu ajutorul aliaților săi, care îi oferă superioritate în privința volumelor de arme și muniție.

3.Ajutorul din Vest este vital, pentru că Ucraina nu se poate apăra fără sprijilul aliaților.

Care sunt avantajele Rusiei?

Rusia poate produce între 1 mil. și 4,5 mil. de obuze pe an, cu mult peste volumele de care dispune Ucraina, estimează ministerul Apărării din Estonia.

SUA încearcă să ducă producția de obuze la 1 mil./an, de la 190.000 înainte de război. A trimis până acum 2 mil. de obuze către Ucraina.

Și un avantaj din sfera cinismului rusesc: poate susține ofensiva pentru că îi pasă prea puțin de viețile omenești pe care le pierde.

Cum arată războiul, în bani?

SUA este cel mai mare susținător al Ucrainei, dacă vorbim de bani. 68 de mld.$ au virat americanii către Ucraina, mai mult decât celelate țări europene la un loc. Printre marii donatori: Germania (22 mld.$), UK (15,7 mld.$), Norvegia (7,5 mld.$), sau Canada (5,7 mld.$).

În total, Occidentul a sprijinit Ucraina cu peste 250 mld.$, sprijin militar sau umanitar.

Statele și instituțiile europene contribuie cu 144 mld.$, potrivit ifw Kiel.

Funcționează sancțiunile împotriva Rusiei?

UE și SUA anunță noi pachete de sancțiuni, în lumina noilor evenimente. Putin este acuzat de uciderea opozantului ținut într-o închisoare din Siberia, Alexei Navalnîi.

Până acum, sancțiunile impuse de Occident nu par să zdruncine Rusia.

A avut creștere economică de 3% în 2023, iar FMI estimează că PIB-ul Rusiei va crește cu 2,6% în 2024.

Impactul nu e sesizabil. Totuși, efortul financiar e semnificativ. Rusia a cheltuit peste 200 mld.$ în cei doi ani de război, potrivit estimărilor Penatgon.