• Escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu amenință cu închiderea Strâmtorii Ormuz și majorarea prețului petrolului.
  • Iranul a atacat Israelul cu 180 de rachete după raidurile israeliene din Liban și Siria.
  • Wall Street este îngrijorat de creșterea prețului petrolului, dar prețurile Brent rămân scăzute din cauza încetinirii economice globale.

Conflictele din Orientul Mijlociu devin din ce în ce mai dramatice și îngrijorează investitorii. Ei se așteaptă la o creștere a prețului petrolului, ceea ce ar duce la creșterea inflației, susțin analiștii XTB.

Forțele de Apărare ale Israelului au lansat raiduri în Liban și Siria împotriva Hezbollah, iar Iranul a răspuns atacând Israelul cu 180 de rachete. Guvernul Netanyahu promite răzbunare, sugerând că conflictul nu se va încheia curând.

Israelul și-a intensificat atacurile asupra Beirutului după moartea liderului Hezbollah și a desfășurat ofensive în Yemen. Houthis au lansat rachete spre Tel Aviv, care au fost interceptate de armata israeliană.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Trei nave de război americane din Marea Roșie au fost atacate de Houthis, însă evenimentul a primit puțină atenție din cauza crizei din Beirut. Netanyahu a declarat la ONU că Israelul trebuie să răspundă amenințării Hezbollah, sprijinit de Iran. Acesta subliniază necesitatea asigurării siguranței cetățenilor israelieni. Tensiunile dintre Israel și administrația Biden-Harris rămân ridicate, mai ales pe fondul refuzului Israelului de a accepta un armistițiu de 21 de zile.

Candidata democrată Kamala Harris, aflată într-o poziție delicată înainte de alegeri, rămâne discretă în aceste discuții

Escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu amenință închiderea Strâmtorii Ormuz, ceea ce ar duce la o majorare a prețului petrolului și ar crește inflația. Această amenințare îngrijorează Wall Street de câteva luni. Deși tensiunile cresc, prețurile petrolului rămân scăzute din cauza temerilor legate de o încetinire economică în China și SUA. Marți, prețurile Brent au scăzut cu 2,30%.

Zvonurile despre creșterea producției OPEC au influențat prețul petrolului, iar pozițiile speculative scad la niveluri record. Acestea cresc riscul de volatilitate în cazul escaladării conflictului. Închiderea Strâmtorii Ormuz, esențială pentru comerțul cu petrol, este o amenințare reală între Israel și Hezbollah.

Deși Iranul nu a luat măsuri imediate, o escaladare, precum o invazie terestră israeliană în Liban, ar putea declanșa o reacție în lanț. Aceasta ar intensifica tensiunile și ar crește prețurile petrolului.

Teoria valurilor Elliott sugerează două scenarii pentru Brent: unul optimist, în care prețul ajunge la 100 de dolari, și unul pesimist, în care o recesiune globală duce prețul la 50 de dolari.