• Deficitele bugetare de peste 80 miliarde lei anual duce datoria publică la 52% din PIB în 2024, deși economia României crește constant.
  • Datoria externă a României urcă la 182 miliarde euro în 2024, iar stabilitatea cursului de schimb crește puterea de cumpărare pentru bunuri vândute în euro.
  • Deficitul comercial la bunuri ar putea crește cu 2 miliarde euro în 2024, în timp ce exporturile scad atipic într-o perioadă de creștere economică.

Deficitele bugetare de peste 80 miliarde lei (16 miliarde euro) din fiecare an al ultimilor patru ani duc datoria publică la 876 miliarde lei în 2024, adică 52% din PIB. Cele patru guverne din această legislatură – Cîțu (PNL-USR-UDMR), Ciucă (PNL-PSD-UDMR), Ciolacu (PNL-PSD) – acumulează această datorie în perioada în care economia României crește anual, după regresul din 2020, scrie ZF.

Salariul mediu net crește cu 62%, deoarece piața muncii rămâne strânsă. Din lipsă de personal, companiile aduc anual 100.000 de angajați din țări asiatice pentru a acoperi deficitul de forță de muncă din România. Datoria externă a României, formată din datoria publică și privată, urcă de la 125 miliarde euro (625 miliarde lei) în 2020 la 182 miliarde euro (910 miliarde lei) în 2024, conform BNR.

Stabilitatea cursului și creșterea salariilor măresc puterea de cumpărare în România, mai ales pentru bunurile vândute în euro, cum ar fi imobiliarele și mașinile

Deși există un deficit comercial la bunuri, diferența negativă dintre exporturi și importuri , cursul de schimb euro-leu rămâne stabil pe parcursul legislaturii care se încheie în 2024. Stabilitatea cursului și creșterea salariilor măresc puterea de cumpărare în România, mai ales pentru bunurile vândute în euro, cum ar fi imobiliarele și mașinile.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

În 2024, exporturile scad într-o perioadă de creștere economică, ceea ce este atipic. Dacă tendința din primele opt luni continuă, exporturile de bunuri ale României ar putea scădea cu 1 miliard euro, iar importurile ar crește cu aceeași sumă. Astfel, deficitul comercial la bunuri ar putea crește cu 2 miliarde euro față de 2023, ajungând la 31 miliarde euro.

Între 2020 și 2024, economia, veniturile și afacerile au înregistrat una dintre cele mai bune perioade, conform datelor statistice. Totuși, deficitele bugetar și comercial, alături de creșterea datoriei publice, ar putea vulnerabiliza România în fața unor posibile turbulențe economice internaționale, avertizează economiștii.