- Ministerul Energiei va finaliza proiecte strategice, inclusiv retehnologizarea CNE Cernavodă, construirea de centrale pe gaz cu emisii scăzute și dezvoltarea capacităților de energie regenerabilă, pentru a asigura securitatea energetică a țării.
- Programul de guvernare al Ministerului Energiei prevede conservarea anumitor exploatări de lignit, huilă și antracit de pe teritoriul României, cu scopul de a le utiliza în situații excepționale.
- România va deveni independentă de importurile de gaze naturale până în 2027 și va dubla capacitatea de schimburi transfrontaliere de energie electrică până în 2030, prin investiții în infrastructura de transport și stocare a energiei, scrie ZF.
Programul de guvernare al Ministerului Energiei prevede conservarea anumitor exploatări de lignit, huilă și antracit de pe teritoriul României, cu scopul de a le utiliza în situații excepționale (stare de urgență, război, criză energetică, etc.), scrie ZF.
Advertisment
Aceste resurse vor fi parte dintr-o infrastructură de rezervă critică națională, subvenționată de stat, pentru a răspunde nevoilor energetice ale țării în condiții de criză.
Ce proiecte strategice vrea să implementeze Guvernul în domeniul energetic?
- Retehnologizarea Unității 1 de la CNE Cernavodă
- Realizarea Unității 3 și 4 de la CNE Cernavodă
- Proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR): va fi evaluată fezabilitatea economică a acestora și se va încuraja dezvoltarea unei industrii locale pentru furnizarea componentelor.
- Programul de restructurare al CE Oltenia: se vor construi capacități de generare pe gaz natural (tehnologii moderne cu emisii scăzute de CO2) la Ișalnița (850 MW) și Turceni (475 MW), plus parcuri fotovoltaice de 700 MW. Se va respecta principiul ca grupurile pe cărbune să nu fie închise fără a fi înlocuite cu surse de energie constantă (termocentrale pe gaz).
- Finalizarea centralei electrice de la Fântânele, Mureș: centrala pe gaz cu ciclu combinat va integra tehnologii pentru utilizarea hidrogenului și stocarea energiei, cu o capacitate de până la 500 MW. Acest proiect va contribui la tranziția energetică și la securitatea energetică a României.
- Realizarea termocentralelor pe gaz la Iernut (430 MW) și Mintia (1750 MW)
- Dezvoltarea energiei din surse regenerabile: vor fi implementate proiecte eoliene și solare susținute prin PNRR, ce ating 5000 MW până în 2030.
Guvernul are în plan investiții în infrastructura de transport și distribuție a energiei
Se vor realiza investiții majore în infrastructura de transport al energiei electrice, cu scopul de a dubla capacitatea de schimburi transfrontaliere de energie electrică până în 2030, ce ating 7000 MW, prin investiții în cadrul Transelectrica (7 miliarde lei din fonduri proprii și 2,8 miliarde lei din fonduri europene).
Titlurile zilei
Guvernul vrea să dezvolte rețelele de gaze și independență energetică
Un buget de 500 milioane de euro va fi dedicat extinderii rețelelor de gaze, iar până în 2027, România va deveni complet independentă de importurile de gaze naturale.
Acest obiectiv va fi susținut de noi capacități de exploatare a resurselor interne (inclusiv zăcământul de la Caragele).
Se vor face investiții în infrastructura de stocare a energiei electrice și gazelor naturale, ce reduc dependența de importuri și creează o rezervă strategică de energie pentru situații de urgență.