• Strategia pentru Guvernare Deschisă 2025-2030 vizează îmbunătățirea transparenței în procesul decizional, prin digitalizarea accesului la informații, scrie Termene.
  • Se încurajează dialogul între Guvern, mediul privat și organizațiile societății civile, ce sprijină participarea acestora în procesul decizional, de la consultare la implementare.
  • Strategia este un pas important în procesul de aderare a României la OCDE, ce consolidează angajamentele țării față de transparență, participare și integritate în guvernare, în conformitate cu recomandările internaționale.

În ședința de Guvern din 9 aprilie 2025, se aprobă Strategia pentru Guvernare Deschisă în România 2025–2030, un document pentru modernizarea administrației publice și îmbunătățirea relației dintre cetățeni, societatea civilă, mediul privat și instituțiile statului. Această strategie stabilește un cadru coerent pentru promovarea transparenței, responsabilității și participării publice în procesul decizional și aliniază România la standardele internaționale, în contextul aderării la OCDE și angajamentelor din Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (OGP), scrie Termene.

Strategia îmbunătățește dialogul și sprijină sectorul privat

Strategia urmărește să îmbunătățească dialogul între Guvern și societatea civilă, susține organizațiile neguvernamentale și creează un mediu favorabil implicării sectorului privat în formularea politicilor publice.

Aceasta are ca scop întărirea încrederii în instituțiile statului și construirea unei administrații mai transparente și incluzive. Un pilon central al strategiei este transparența, care, prin digitalizarea accesului la informații, simplificarea procedurilor și deschiderea datelor publice, permite mediului economic să funcționeze într-un cadru mai previzibil și echitabil.

Titlurile zilei

BET CREȘTE CU 2,4% ÎN 2025
CHISĂLIȚĂ E NOUL PREȘEDINTE ROMGAZ
BET CREȘTE CU 0,3% MARȚI
CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
LYFT CUMPĂRĂ FREE NOW pentru 175 mil. €
CE URMEAZĂ PENTRU 3DINBOX ÎN 2025?

Strategia sprijină economia locală prin simplificarea proceselor administrative

Inițiativele din strategie vizează îmbunătățirea interacțiunii cu administrația publică locală și centrală, prin standardizarea și simplificarea proceselor administrative, ceea ce reduce birocrația și sprijină dezvoltarea afacerilor, mai ales în regiunile mai puțin dezvoltate.

Mediul privat, în special IMM-urile, beneficiază de o administrație mai transparentă și accesibilă și favorizează un climat investițional stabil și o relație funcțională între antreprenori și autorități.

Care este implicarea societății civile?

Una dintre direcțiile de acțiune majore este consolidarea protecției spațiului civic și sprijinirea organizațiilor societății civile. Noul cadru strategic promite o resetare a relației dintre ONG-uri și autorități, ce are ca obiectiv ca aceste organizații să nu mai fie doar observatori sau consultanți, ci parteneri egali în procesul decizional.

Aceasta include participarea lor activă în etapele de consultare și implementare a politicilor publice, ceea ce contribuie la crearea unor politici mai adaptate realităților locale și sociale.

Strategia susține aderarea României la OCDE

Aprobarea acestei strategii este și un pas important în procesul de aderare a României la OCDE, care impune standarde stricte de transparență, participare și integritate în guvernare.

Strategia reflectă principiile Recomandării OCDE cu privire la guvernarea deschisă și este susținută de evaluările internaționale din 2023, care confirmă progresele realizate și subliniază necesitatea unei acțiuni coordonate pentru protejarea drepturilor cetățenilor și organizațiilor.