ANALIZĂ XTB. Cum îl „strânge cu ușa” Trump pe șeful Fed?

În contextul alegerilor prezidențiale din SUA, președintele Donald Trump exercită presiuni asupra Rezervei Federale (Fed) pentru a întârzia reducerea dobânzilor până după alegeri. Această decizie este deosebit de importantă pentru piețele financiare. Acestea au înregistrat o creștere a așteptărilor cu privire la o reducere a dobânzilor în septembrie, pe fondul scăderii inflației și a răcirii pieței muncii​, conform analizei XTB.

Evoluții recente în politica monetară a Fed

Din martie 2022 până în iulie 2023, Fed a majorat rata dobânzii de referință de 11 ori, și a atins un maxim de 5,3%, pentru a combate inflația.

În ultimele declarații, președintele Fed, Jerome Powell, a indicat o schimbare în retorica instituției. Sugerează o posibilă reducere a dobânzilor datorită încetinirii pieței muncii și a stabilizării prețurilor​.

Care e poziția lui Trump față de Jerome Powell?

Alegerile prezidențiale din SUA, programate pentru 5 noiembrie, au un impact semnificativ asupra deciziilor Fed. Orice mișcare de reducere a ratelor înainte de alegeri ar putea fi percepută ca influențată politic.

Donald Trump a avertizat Fed să nu reducă dobânzile înainte de alegeri, dar a indicat că dacă va fi ales, va susține continuarea mandatului lui Powell, cu condiția ca acesta să “facă ceea ce trebuie”​.

Această poziție reprezintă o schimbare față de primul mandat al lui Trump, când acesta l-a criticat frecvent pe Powell și a luat în considerare demiterea sa.

Perspectiva reducerii dobânzilor

Conform datelor actuale, probabilitatea unei reduceri a dobânzii în septembrie este de 91,7%, datorită scăderii ratei anuale a inflației la 3%, cea mai scăzută din ultimii trei ani.

Analiștii de la Citi anticipează opt reduceri consecutive ale dobânzilor cu 25 de puncte de bază începând din septembrie 2024, până în iulie 2025, ceea ce ar aduce rata de referință la 3,25% – 3,5%.

Powell și alți oficiali Fed au subliniat că deciziile lor vor fi bazate pe date economice, nu pe considerente politice.

În cadrul unui discurs în fața Congresului american, președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că Rezerva Federală se confruntă cu o piață a locurilor de muncă care se răcește, precum și cu prețuri ridicate persistente. Acest comentariu a reprezentat o schimbare de retorică față de lupta hotărâtă a Fed împotriva inflației din ultimii doi ani, care sugerează că se apropie de reducerea ratelor dobânzilor.

Powell consideră că Fed a făcut „progrese considerabile” către obiectivul de a învinge cea mai gravă creștere a inflației din ultimele patru decenii. Inflația a scăzut considerabil în ultimii doi ani, însă rămâne peste ținta de 2% a băncii centrale.

Exit mobile version