• Adrian Sârbu spune că Guvernul nu se încadrează în ținta de deficit de 7% din PIB în 2025, iar în 2024 deficitul ajunge la 8,7% din PIB, peste estimări.
  • Guvernul declară găurile din buget drept cheltuieli militare și profită de propunerile Comisiei Europene de a excepta aceste cheltuieli din calculul deficitului.
  • Programul ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC arată că România se poate încadra într-un deficit de 3% în 2025 și identifică economii posibile de 136 mld. lei.

Adrian Sârbu spune, la ediţia de miercuri a programului ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC, că Guvernul nu se încadrează în ţinta de deficit bugetar de 7% din PIB în 2025.

În 2024, Guvernul Marcel Ciolacu pornește cu o ţintă de deficit bugetar de 5% din PIB, dar închide anul cu un minus de 8,7% din PIB.

Acum, Comisia Europeană spune că cheltuielile militare pot fi exceptate de la calculul deficitului bugetar.

Titlurile zilei

BET CREȘTE CU 2,4% ÎN 2025
CHISĂLIȚĂ E NOUL PREȘEDINTE ROMGAZ
BET CREȘTE CU 0,3% MARȚI
CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
LYFT CUMPĂRĂ FREE NOW pentru 175 mil. €
CE URMEAZĂ PENTRU 3DINBOX ÎN 2025?

Ce spune Adrian Sârbu despre cheltuielile militare?

„Nu se mai vorbește anul ăsta de deficit. Guvernul este fericit, că declară toate găurile din buget drept cheltuieli militare.

Ce vrem noi de la Europa? Deficit bugetar fără număr, ca partidele să se înfrupte nederanjate.

Care este o oportunitate mai mare pentru buzunarul partidelor şi al consultanţilor secretizaţi decât bugetele militare.

Că doar de asta avem specialişti în cheltuirea acestor bugete“, spune Adrian Sârbu.

Marcel Ciolacu susține propunerile Comisiei Europene

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, spune că „sunt deosebit de binevenite“ propunerile Comisiei Europene de a elimina cheltuielile pentru apărare din calculul deficitului bugetar.

„Europa trebuie să fie pregătită să îşi susţină securitatea şi apărarea, aşa cum arată propunerea făcută astăzi de Ursula von der Leyen pentru reînarmarea Europei.

Sunt deosebit de binevenite propunerile de exceptare a cheltuielilor pentru apărare de la procedura deficitului excesiv, o soluţie pentru care România pledează încă de la începutul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei“, spune Marcel Ciolacu.

Cum arată execuția bugetară la începutul lui 2025?

Datele de la Ministerul de Finanţe arată că Guvernul deja deraiază cu cheltuielile bugetare la începutul lui 2025.

În primul set de date despre execuţia bugetară, aferente lunii ianuarie, deficitul bugetar ajunge la 0,6% din PIB, mai mare cu 3 mld. lei faţă de deficitul înregistrat în ianuarie 2024.

Care sunt soluțiile pentru reducerea deficitului?

ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC arată că Guvernul se poate încadra chiar în ţinta de deficit bugetar de 3% în 2025, conform tratatelor de la Maastricht.

Se discută despre cum se pot reconfigura cheltuielile bugetare, astfel încât guvernul să recâştige încrederea investitorilor şi pieţelor financiare.

Adrian Sârbu, Hofi şi Nemo arată şi unde se pot optimiza cheltuielile bugetare și se pot face economii la buget de 136 mld. lei în 2025.