Geoffrey Hinton este considerat naș al inteligenței artificiale, care a susținut învățarea automată cu decenii înainte ca aceasta să devină mainstream, scrie Futurism. Pe măsură ce chatbot-uri precum ChatGPT îi aduc munca în atenție, Hinton vorbeste despre trecutul, prezentul și viitorul AI.

Într-un interviu cu CBS News , Hinton și-a exprimat opinia despre starea actuală a inteligenței artificiale, spunând că asistăm acum la primul pas spre dezvoltarea AGI, o potențială inteligență artificială care ar putea fi dotată cu niveluri umane sau chiar supraomenești de inteligență. Un instrument AGI ar fi capabil să învețe și să gândească singur pentru a rezolva o gamă largă de probleme, a explicat el.

„Până de curând, am crezut că va dura de la 20 până la 50 de ani până să avem o inteligență artificială de uz general de tipul AGI”, a spus Hinton. „Acum cred că ar putea dura mai puțin de 20 de ani”.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Hinton spune că ar trebui să luăm în considerare cu atenție consecințele inteligenței artificiale acum, deoarece printre posibilele consecințe din viitor se numără inclusiv problema încercării de a șterge umanitatea de către astfel de instrumente, scrie Futurism. „Nu este de neconceput să se întâmple așa ceva, asta e tot ce voi spune”, a spus Hinton pentru CBS.

Hinton avertizează însă că adevărata problemă actuală este modul în care tehnologia AI în stadiul în care o avem deja dezvoltată ar putea fi monopolizată de guverne și corporații însetate de putere și profit. „Cred că este foarte rezonabil ca oamenii să-și facă griji în legătură cu aceste probleme acum, chiar dacă nu se va întâmpla nimic grav în următorul an sau doi”, a spus Hinton în interviu. „Oamenii ar trebui să se gândească la aceste probleme”.

Din fericire, din perspectiva lui Hinton, omenirea are timp să-și ia măsuri de precauție înainte ca lucrurile să scape complet de sub control, deoarece modelele actuale disponibile publicului nu se află în stadii avansate de dezvoltare: „Ne aflăm acum în acest punct de tranziție în care ChatGPT este înțelept și idiot în același timp, nu înțelege cu adevărat adevărul. Este foarte diferit de o persoană care încearcă să aibă o viziune consistentă asupra lumii”.

Hinton prezice că „ne vom îndrepta către sisteme de inteligență artificială care vor putea înțelege diferite viziuni asupra lumii”. Acest lucru este de-a dreptul înfricoșător, deoarece ar putea înseamna că oricine folosește IA ar putea inevitabil să o folosească pentru a impune o viziune proprie asupra lumii, notează Futurism. „Nu vrei ca o companie mare care are ca unic scop profitul să decidă ce este adevărat și ce nu”, a avertizat Hinton.