• Fundalurile virtuale pot contribui la oboseala prin videoconferință, iar cele video provoacă cele mai mari niveluri de epuizare.
  • Utilizatorii care aleg fundaluri cu tematică naturală raportează o oboseală mai scăzută comparativ cu cei care folosesc birouri sau spații publice.
  • Schimbările constante ale videoclipurilor din fundale distrag atenția utilizatorilor și consumă resurse cognitive și cresc astfel oboseala.

Studiul arată că fundalurile virtuale pot contribui la oboseala prin videoconferință (VF). În timpul întâlnirilor mai relaxate, participanții care aleg fundaluri jucăușe sau amuzante simt mai puțin oboseală. Pe de altă parte, apelurile video prelungite pot duce la epuizare fizică, emoțională și mentală.

Cercetătorii din Singapore analizează dacă fundalurile virtuale de pe Zoom influențează oboseala. Ei subliniază că atunci când utilizatorii folosesc aceste fundaluri, mediul virtual aduce noi stimuli. Diferite tipuri de fundaluri transmit informații diferite și afectează utilizatorii în moduri variate. Heng Zhang, coautor al studiului, afirmă că utilizatorii cu fundaluri video au niveluri mai mari de VF comparativ cu cei care folosesc imaginile statice sau fundaluri neclare.

Cercetătorii au realizat un sondaj cu peste 600 de persoane despre utilizarea fundalurilor virtuale. Au întrebat participanții despre imagini statice, imagini neclare, videoclipuri sau fără fundal deloc. De asemenea, au evaluat oboseala generală, vizuală, socială, motivațională și emoțională. Participanții aveau vârste între 22 și 76 de ani și lucrau de acasă aproximativ trei zile pe săptămână. Rezultatele arată că cei care folosesc fundaluri video simt cea mai mare oboseală. Cei cu fundaluri neclare se simt mai obosiți decât cei care care aleg imaginile statice.

Titlurile zilei

CÂT TIMP PIERDE ROMÂNUL ÎN TRAFIC?
META BATE PALMA CU HOLLYWOOD
ISĂRESCU RENUNȚĂ LA POLITICA MONETARĂ
WINDOWS INTEGREAZĂ CHATGPT
VOLUMUL CONSTRUCȚIILOR SCADE CU 3,1% ÎN 2024
ÎNGHITE-N SEC

Zhang explică faptul că fundalurile neclare nu introduc informații noi, dar problemele tehnice pot provoca distragerea atenției prin străluciri ale mediului real. În contrast, utilizatorii cu imagini de fundal pot primi informații vizuale noi la început. Totuși, pe măsură ce întâlnirea progresează, atenția lor se îndreaptă treptat spre subiectul întâlnirii. Utilizatorii cu fundaluri video se confruntă cu schimbări constante ale videoclipului, ceea ce le distrage atenția și consumă resurse cognitive.

Reducerea oboselii prin videoconferință

Tipul de fundal ales poate influența nivelul de oboseală virtuală (VF). Zhang menționează că utilizatorii care aleg fundaluri cu tematică naturală au niveluri mai scăzute de VF. În schimb, fundalurile care arată birouri sau spații publice pot crește presiunea de a părea prezenți în acele medii, ceea ce contribuie la oboseală. „Un fundal natural ar putea fi alegerea ideală într-un cadru de lucru”, sugerează Zhang.