• Qualcomm și NVIDIA analizează posibilitatea de a reduce dependența de TSMC.
  • Microsoft a anunțat un plan de investiții de 80 de miliarde de dolari pentru 2025.
  • Inteligența artificială rămâne un sector dominant în 2025.

Noul an debutează cu decizii importante în industria inteligenței artificiale. Qualcomm și NVIDIA iau în considerare reducerea dependenței de TSMC și orientarea către Samsung pentru o parte dintre comenzi.

Microsoft anunță un plan de investiții de 80 de miliarde de dolari în infrastructura AI pentru anul 2025, jumătate din această sumă urmând să fie alocată Statelor Unite, conform CNBC.

În același timp, Foxconn, lider global în producția de electronice, înregistrează o creștere de 15% a veniturilor în ultimul trimestru din 2024 și estimează o accelerare a vânzărilor în primul trimestru al anului 2025, potrivit Bloomberg.

Titlurile zilei

FOXCONN RAPORTEAZĂ PESTE FORECAST
ITALIA NEGOCIAZĂ CU SPACEX
MICROSOFT INVESTEȘTE 80 MLD. $ ÎN CENTRE A.I.
NU E ANUL LUI TRUDEAU
TAXĂ, DU-MĂ UNDE VREI!
CUM VEDE BCR ANUL 2025?

Rămâne întrebarea dacă inteligența artificială își păstrează poziția de trend dominant în 2025, iar toate semnele indică o continuare a ascensiunii acestui domeniu.

Ce spune Sorin Anagnoste, Lector Univ. Dr. şi Prodecan în cadrul Facultăţii Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine, ASE, pentru Aleph Business:

Cum poate fi interpretată o eventuală renunțare parțială sau chiar completă la TSMC? Este aceasta o posibilitate reală în viitorul apropiat sau doar o decizie strategică de business? Ar putea fi o simplă încercare de diversificare, având în vedere avantajele pe care aceasta le poate aduce?

“Da, nu cred în acest lucru că vor renunța și o să dau câteva detalii în acest lucru. Din acest punct de vedere, cei care creează cele mai avansate chip-uri din lume sunt compania TSMC, adică Taiwan Semiconductor Company și ei sunt, la momentul actual, mult mai avansați decât și de la Samsung. Sunt trei arii atunci când faci un chip care contează și acele trei arei sunt putere, performanță și aria în care poți să condensezi, să aduni cât mai mulți transistori.

În aceste trei criterii, care sunt foarte importante pentru tot ceea ce înseamnă mai ales tablete, telefoane, laptop-uri, TSMC este cu cel sau aproximativ cu trei ani în față de cel de la Samsung. Chiar și Intel este mai în față, cu un an în față de cei de la Samsung. Cred că este doar un acord de testare, de ajutorare, să fiți și voi la același nivel cu TSMC, astfel încât să nu depindem numai de TSMC.

TSMC o duce bine, multe companii, sau o parte din companii sunt supărate pentru că au crescut mult prețurile și au făcut acest lucru pentru că au realizat că nu e imposibil ca o companie care nu produce chip-uri, prepunem Nvidia, dar care face design-ul chip-urilor, să aibă o capitalizare de piață de cel puțin, șapte ori mai mult decât TSMC. Crescând prețurile astăzi, TSMC este în top 10 companii globale ca valoare de piață, intrând în clubul celor 10 companii care au o capitalizare de piață de peste un trilion de dolari. Deci nu se va întâmpla acest lucru, sunt foarte avansați ca să realizeze un chip, de exemplu vorbim acum de următoarea generație de 2 nanometri, adică este foarte, foarte mic dacă ne stăm să analizăm cât de mic este.

Procesul durează cam 2 ani, au anunțat în 2023 că în 2025 îl vor lansa, dar atunci când se va produce în masă, înseamnă așa, 14 săptămâni să creezi chip-ul și câteva luni. Deci 14 săptămâni înseamnă undeva la 3 luni și jumătate, și câteva luni apoi încearcă tot ceea ce înseamnă partea de packaging. Deci ne așteptăm, și toată lumea se așteaptă, mai ales marii jucători, precum Apple, să lanseze acest nou chip de 2 nanometri începând cu toamna lui 2026.

Acum vreau să generalizăm un pic, așa am văzut că se face.

Da, aș mai fi adăugat o idee la TSMC. Dacă pleci la TSMC, îți pierzi locul pe care l-ai în procesul de a obține acele chip-uri. Deci vii undeva la coadă. Companiile au învățat, mai ales în perioada 2020-2021, ce înseamnă să îți pierzi acel loc și să aștepti după chip-uri”

Inteligența Artificială continuă să fie un sector “hot” și anul acesta, la fel ca anul trecut. Care sunt, însă, cele mai bune oportunități pentru investitori?

“În 2024, cei șapte magnifici, cum au fost denumit, și-anume NVIDIA, Apple, Tesla, Google, Microsoft, Amazon și Meta, au beneficiat cel mai mult de valoarea acesta de inteligență artificială. Vor investi în continuare, poate nu toți la fel de mult precum Microsoft, dar toți vor investi zeci de miliarde în așa ceva.

Poate mai puțin Apple. Poate mai puțin Apple pentru că Apple este cunoscut, că nu este o companie care investește imediat când apare un nou tren și așteaptă să vadă cum poate să capitalizeze în produsele și serviciile pe care le oferă. Cred că anul acesta se vor întâmpla două lucruri.

Unul, va fi o consolidare pe partea de produs. Foarte multe fonduri de investiție au investit în startup-uri de tipul AI și acum așteaptă rezultate. Și acele rezultate, de fapt, înseamnă să genereze venituri.

Și vom vedea o restructurare și o consolidare pe partea de companii din domeniul AI. Vom vedea că la o parte dintre ele se vor opri banii care vin de la investitori și o parte vor fi forțate să iasă cât mai repede piața cu produse pentru a minimaliza pierdele care sunt destul de consistente la acest moment.

Al doilea trend care se va întâmpla în piață, și mai ales odată cu investirea lui Donald Trump, va fi acela al companilor de a investi în capital pentru a se dezvolta și a produce.A produce mai ales local.

Există acest termen care a luat mai multe conotații. Unul se cheamă de-risking.

Se așteaptă în următorul an posibil un posibil război în acea zonă. Doi, nearshoring.

Să-ți ajungi producția mai aproape. Deci avem acești termeni care într-un final înseamnă că trebuie să produci local și să ai supply chain-ul aproape de casă. Și eu cred că toate companiile care produc sunt oportunități bune de a investi în ele.”