- Sergiu Manea, CEO-ul BCR și Vicepreședintele Concordia, vobește la Conferința Concordia: Industrii Inteligente 2024.
- Sergiu Manea: „O să încerc să creez o perspectivă și să adaug un ingredient pe care sper să-l apreciați și să-l luați la valorea proprie.”
- CEO-ul BCR prezintă un podcast creat cu inteligența artificială, de circa un minut jumătate, cu cele mai importante puncte a raportului Draghi.
Sergiu Manea, CEO-ul BCR și Vicepreședintele Concordia, vorbește la Conferința Concordia Industrii Inteligente 2024 despre viitorul competitivității și despre raportul Draghi.
Advertisment
„Prezentarea mea nu este despre industrii inteligente, viitor sau competitivitate. O să încerc să creez o perspectivă și să adaug un ingredient pe care sper să-l apreciați și să-l luați la valorea proprie.
Vorbim foarte mult despre competitivitate în ultimul timp și vorbim despre faptul că lumea se schimbă, există confluențe de natură tehnologică, există conflunețe de natură geopolitică sau geomilitară, și când spun confluențe, chiar vorbesc despre confluențe.
Titlurile zilei
Ne aflăm, pobsbil, în unul dintre cele mai agitate momente, cel puțin din istoria pe care am citit-o eu. În care, de fapt, se întâmplă foarte, foarte multe lucruri deodată. Despre tehnologie n-o să vorbesc foarte mult pentru că sunteți foarte mulți în sală care practic știți foarte bine că de la Web 3.0 până la Blockchain, de la inteligența artificială până la versuri și multi-versuri, lumea nu a mai trăit niciodată în prezența atât de multor instrumente, pentru că astea sunt niște instrumente cu care își pot dezvlota afaceri, pot dezvota noi condiții de trai, sau de muncă, de ce nu?
De la al Doilea Război Mondial n-am mai văzut o criză suprapusă, atât pe supply chain cât și pe demand, așa cum am avut începând cu pandemia și apoi la nivel regional, o dată cu începerea agresiunii ruse contra Ucrainei.
Toate astea le trăim și sunt parte din prezentul nostru. Există foarte clar un diferențiator pe care l-am văzut cam din anii 2000 încoace, cam o dată cu consacrarea de către Internet Bubble a noului tip de angajament cu clienți sau de contact cu clienți, respectiv cel digital, și acel cuvânt cheie este inovația.”, spune Sergiu Manea, CEO-ul BCR și Vicepreședinte Concordia.
Sergiu Manea prezintă un podcast generat de inteligența artificială
„Am auzit trei cuvinte cheie: competitivitate, resurse și skill, și de asemenea, divergența dintre skill-urile pe care le avem și cele de care avem nevoie. Am redat podcast-ul pentru a face o introducere în raportul Draghi.
Raportul Draghi de 400 de pagini îl puteți avea într-un podcast de 11 minute. Dar ceea ce a selectat motorul de selecție pentru acest minut și jumătate sunt aceste trei cuvinte cheie, încă o dată, competitivitate, plantifull of resources nu înseamnă succes, skill-ul este cel care dă succes.
Acum să vă duc puțin prin lumea lui Draghi. Sau Europa lui Draghi, așa cum o vede el. Trebuie să spun că și Europa mea. De ce? Nu pentru că lucrurile pe care le spune sunt absolut extraordinare, noi, și au valoare de deșteptare din somn. Valorea de deșteptare e dată de claritatea cu care el pune aceste teme pe scenă, le pune în discuție.
Faptul că reacția Germaniei a fost puțin cam abrazivă, nu ar trebui să vă demotiveze. Știți de ce? Pentru că nu mă interesează astăzi dacă Europa va face toate lucrurile acestea, ci mă interesează dacă România le va face.”, adaugă Manea.
Manea prezintă zece elemente din raportul Draghi
- Obligație comună pentru investiții – Mobilizarea a 750-800 miliarde de euro anual pentru a spijini tranziția dublă, către o economie verde și digitală, și pentru a reduce decalajul de competitivitatea față de SUA și China.
- Stimularea inovației – Investiții în tehnologii avansate, precum AI și quantum computing, și în dezvoltarea competențelor pentru viitor.
- Strategie industrială – Consolidarea bazei industriei prin politici integrate de taxe, comerț și relații internaționale, care să asigure o creștere durabilă.
- Securitate energetică – Accelerarea tranziției spre energie regenerabilă și asigurarea securității energetice printr – o infrastructură eficientă și investiții strategice
- Suveranitate digitală – Reducerea dependenței de giganții tehnologiei din afara Europei prin dezvoltarea unei infrastructuri cloud proprii.
- Uniunea piețelor de capital – Crearea pieței unice de capital, pentru a asigura circulația investițiilor și a economiilor la nivelul tuturor statelor membre, în beneficiul cetățenilor, al întreprinderilor și al investitorilor, cu oportunități mai bune de finanțare pentru startup-uri și firme inovatoare.
- Decarbonizare – Prioritizarea sustenabilității și reducerea emisiilor de carbon pentru ca Europa să rămână lider în tehnologiile verzi.
- Simplificarea reglementărilor – Reducerea poverii birocratice pentru IMM-uri, în special în sectorul digital, pentru a încuraja inovația și extinderea transfrontalieră.
- Forță de muncă calificată – Investiții în educație și formare, pentru reducerea decalajului de competențe și pentru a pregăti forța de muncă europeană pentru economia viitorului.
- Apărare – Întărirea sectorului de apărare al Europei prin investiții comune și coordonate.
„Toate aceste zece elemente vin foarte clar și adresează subiectele care dor și nu dor doar prin prisma prezentului, cât și prin prisma relevanței viitoare a Uniunii Europene.
Ca să putem să facem toate lucrurile astea va trebui să investim la o rată similară cu dublul planului Marshall. La un PIB de 16.000 de miliarde de euro, de fapt 800 de milioane/an nici nu par așa multe, dacă ne apucăm să investim cu toții, drept comunități, comunități de interese, de inovație, drept platforme colaborative în viitorul nostru, de fapt.”, afirmă Manea.