Cei mai mulți critci ai inteligenței artificiale tind să creadă că aceasta va deveni în viitor un bot răzbunător și hiperinteligent care va scăpa de sub controlul uman. Jaron Lanier, unul dintre cei mai de seamă pionieri ai tehnologiei VR, este însă de altă părere. Omul de știință spune că cel mai probabil inteligența artificială va schimba radical civilizația umană prin deteriorarea comunicării și a coerenței limbajului oamenilor care o folosesc, scrie Futurism.

„În opinia mea, pericolul este că vom folosi tehnologia atât de mult încât vom ajunge să nu ne mai înțelegem unii cu alții sau vom deveni nebuni, într-un mod în care nu acționăm cu suficientă înțelegere și interes personal pentru supraviețuire și murim de nebunie, în esență”, a spus el, adăugând că avem o „responsabilitate față de sănătatea noastră mintală”.

Contrar vocilor care susțin că inteligența artificială ne va depăși intelectual, Lanier spune că este imposibil să se întâmple asta: „Această idee de a depăși abilitățile umane este o prostie pentru că tehnologia în sine este făcută din abilități umane”, a spus Lanier. „Este ca și cum ai spune că o mașină poate merge mai repede decât un atlet”, a explicat el. „Desigur că se poate, dar totuși nu spunem că mașina a devenit un atlet mai bun decât omul”.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

În ce privește chatbot-urile precum ChatGPT, Lanier este optimist, notează Futurism. El susține că, până la ascensiunea recentă a AI-urilor generative, funcția principală a inteligenței artificiale era aceea de a ne face leneși prin tot felul de funcții pe care le punea la dispoziția noastră (cum ar fi algoritmii care aleg ceea ce vezi pe pagina de pornire YouTube sau pe feedul tău Twitter). Acum însă, tehnologia ne provoacă să punem întrebări și să căutăm soluții la diferite probleme.