- Noile reguli TVA din 2025 simplifică conformarea IMM-urilor prin scutirea tranzacțiilor sub plafonul de 85.000 euro, dar elimină dreptul de deducere pentru achiziții.
- IMM-urile pot beneficia de scutire TVA transfrontalieră dacă cifra de afaceri UE este sub 100.000 euro, dar schema rămâne opțională pentru statele membre.
- Schema reduce povara administrativă, dar crește costurile cu TVA nedeductibilă și aduce provocări legate de conformarea în statele UE care nu o adoptă.
La 1 ianuarie 2025, la nivel european intră în vigoare noi reguli pentru regimul de TVA aplicabil întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri). Noul cadru își propune să simplifice conformarea și să îmbunătățească oportunitățile de comerț transfrontalier pentru IMM-uri în cadrul statelor membre ale Uniunii Europene, arată un comunicat EY Romania.
Advertisment
Care sunt noile reguli la nivel european?
Prima modificare vizează plafonul de scutire aplicat IMM-urilor, care va fi de cel mult 85.000 de euro la nivelul tuturor statelor membre UE. Ce înseamnă? IMM-urile cu o cifră de afaceri anuală sub această valoare pot comercializa bunuri și servicii fără a percepe TVA. Astfel sunt reduse obligațiile lor de conformitate și costurile pentru consumatorul final. În același timp, IMM-urile care aplică regimul de scutire nu vor avea drept de deducere a TVA aferentă achizițiilor realizate.
Statele membre vor avea libertatea de a introduce orice plafon sub maximul menționat mai sus, dar și de a stabili plafoane dedicate pentru diverse sectoare de activitate.
Titlurile zilei
Regimul de scutire pentru IMM-uri este deja aplicabil în România pentru societățile cu sediul activității economice în România, a căror cifră de afaceri nu depășește 88.500 de euro (sau 300.000 lei).
O schimbare majoră este extinderea acestui regim transfrontalier, respectiv IMM-urile cu sediul într-un stat membru al UE pot aplica scutirea de TVA în alt stat membru, dacă:
• Cifra lor totală de afaceri la nivel UE nu depășește 100.000 de euro. Cu alte cuvinte, se iau în calcul atât tranzacțiile realizate în statul membru în care sunt stabilite, cât și în orice alt stat membru al UE;
• Valoarea operațiunilor în statul membru în care se dorește aplicarea regimului se încadrează în plafonul de scutire implementat de acel stat.
Aplicarea regimului de scutire transfrontalier depinde, deci, de mai multe elemente: dacă statul membru în care se realizează tranzacțiile a implementat acest regim, plafonul de scutire aplicat și valoarea totală a tuturor tranzacțiilor realizate de IMM respectiv. Noua schemă de scutire nu va putea fi aplicată, însă, de IMM-urile stabilite în afara UE.
Ce beneficii aduce noua schemă de scutire pentru IMM-uri?
Prin noile reguli se urmărește simplificarea conformării și reducerea costurilor aferente, dar și încurajarea tranzacțiilor în interiorul UE, pe baza:
- Înregistrării unice – IMM-urile se vor înregistra pentru aplicarea schemei doar în statul membru în care sunt stabilite, care va acorda un cod de identificare unic (prefix „EX”) ce va fi folosit în toate statele membre în care IMM-urile beneficiază de scutire;
- Raportării unice – deconturile de TVA periodice sunt înlocuite de o singură raportare trimestrială, care include informații privind tranzacțiile realizate de IMM în toate statele membre ale UE;
- Simplificării procesului de facturare, având în vedere emiterea facturilor pe baza codului unic de înregistrare;
- Standardizării plafoanelor de scutire de TVA și permiterea scutirii transfrontaliere, aceste noi reguli urmăresc să:
- Creeze un mediu mai echitabil pentru IMM-urile care operează în cadrul UE;
- Elimine dezavantajele competitive întâmpinate de IMM-urile care operează transfrontalier, deoarece nu vor mai fi obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în fiecare stat membru unde desfășoară activități (dacă îndeplinesc condițiile impuse);
- Reducă povara administrativă și costurile de conformare, promovând astfel un mediu favorabil creșterii și extinderii IMM-urilor pe noi piețe.
Totuși, noua schemă este opțională atât pentru statele membre (care o pot implementa sau nu), cât și pentru operatorii economici. Cu toate acestea, dacă un stat membru alege să implementeze schema, trebuie să extindă beneficiile și la nivelul IMM-urilor nerezidente care operează pe teritoriul său.
Care sunt provocările practice pentru IMM-uri?
• Disparități competitive: IMM-urile din statele care implementează schema vor beneficia de prețuri mai mici datorită scutirii de TVA, ceea ce poate dezavantaja IMM-urile din statele care nu aplică schema
• Complexitatea comerțului transfrontalier: societățile pot întâmpina sarcini suplimentare de conformitate atunci când operează în state care nu adoptă schema sau dacă depășesc pragurile locale
• Sarcina administrativă: companiile ar putea fi nevoite să navigheze prin cerințe diferite de raportare în funcție de reglementările fiecărui stat pentru a verifica dacă și în ce condiții statul respectiv a implementat noua schemă
• Costul cu TVA: aplicarea schemei implică pierderea dreptului de a deduce TVA-ul pentru achizițiile destinate operațiunilor scutite, crescând astfel costul fiscal.
Revizuirea TVA din 2025 simplifică raportarea IMM-urilor sub plafonul de 100.000 euro
Dacă societățile din afara UE vor avea în continuare obligații de înregistrare, raportare și plată a TVA în România indiferent de plafon (în funcție de operațiunile realizate), societățile din UE vor fi echivalate cu cele românești. Putem asista la o reducere a volumului înregistrărilor și raportărilor TVA pentru societățile mici și mijlocii ale căror operațiuni sunt inferioare plafonului din țara noastră și care generează o cifră de afaceri totală mai mică decât 100.000 EUR.
La rândul lor, pentru a beneficia de noua schemă, IMM-urile românești cu o cifră de afaceri totală mai mică decât 100.000 euro se vor raporta atât la plafonul aplicabil în România, cât și la cel din statele unde au operațiuni.
Revizuirea schemei de scutire pentru IMM-uri din ianuarie 2025 marchează o schimbare semnificativă în modul cum întreprinderile mici pot opera pe piața europeană, creând un context favorabil comerțului în interiorul UE. Totuși, este important să subliniem că vorbim de o uniformizare parțială, ținând cont că noile reguli implică particularități ce trebuie avute în vedere în fiecare stat membru.
Pe lângă oportunitatea asociată acestei scheme, nu putem ignora complexitatea adusă business-ului legată de urmărirea condițiilor aplicabile, cu precădere pentru monitorizarea tranzacțiilor și valorii acestora în fiecare stat membru.