• România trebuie să investească și în infrastructura feroviară, energetică și stații de încărcare, nu doar în autostrăzi, spune Bordeanu.
  • Impredictibilitatea fiscală și taxele crescute brusc afectează marile companii și investițiile.
  • Costurile ridicate cu energia și un program Rabla ineficient limitează dezvoltarea industriei auto.

Reducerea risipei şi op­ti­mi­zarea cheltuielilor ar trebui să fie o prio­ritate pentru e­xe­cutiv, în condiţiile în ca­re a­ces­ta decide la final de 2023 imple­men­tarea unui impozit de 1% din ci­fra de afaceri a marilor companii.

De partea cealaltă, factura de energie de la Mioveni vine cu un preţ per kWh cu aproa­pe 50% mai scump decât cel din Spania, explică Mihai Bordeanu, directorul Auto­mo­bile Dacia, iar în configuraţia actuală a programului Rabla, acesta mai mult aduce costuri suplimentare şi vânzări limitate decât volume suplimentare.

Ce spune Mihai Bor­deanu, managing director, Dacia Brand South Eastern Europe & country head?

„Noi am plătit taxa. De solidari­tate, de 1% din cifra de afaceri. Toate compa­niile cu afaceri de peste 50 mil. euro au plătit-o. Atunci când a fost in­tro­dusă, a fost intro­dusă cu titlu tem­porar, adică un an sau doi, însă o ast­fel de taxare trebuie realizată cu un e­chivalent. Noi în industrie avem ori­cum o marjă mică şi ne afectează. Vrem să vedem ceva concret. OK, se in­ves­teşte în infrastructura rutieră, dar avem nevoie şi de infrastructură fe­ro­viară, iar acolo nu vedem o îmbu­nătă­ţire. Trebuie să vorbim şi despre infra­structura de în­cărcare pentru maşini electrice“, spune el.

Titlurile zilei

GOOGLE ARE VENITURI DE 90,2 MLD. $ ÎN T1
CUM SE MIȘCĂ BVB?
NE VOM ÎMPRUMUTA EXTERN DUPĂ ALEGERI?
RETAILERUL E AFECTAT DE INCERTITUDINE
CUI ÎI APARȚINE VIITORUL?
BANII CÂȘTIGĂ TEREN