- Fondurile de pensii sunt în creștere și au nevoie de mai multe oportunități de investiție.
- O nouă ordonanță va extinde posibilitățile de investiție ale fondurilor de pensii.
- Diversificarea investițiilor asigură randamente sigure și sustenabile, spune Witteveen la ZF Capital Market Summit 2025.
Fondurile de pensii sunt în creştere, vor creşte în anii care vin cu noile contribuţii care intră. Cred că este un supply mare de bani în piaţă care trebuie investiţi, atât din zona instituţională, cât şi din zona investitorilor de retail. Nu cred în momentul de faţă că dacă se creează noi oportunităţi de investiţie o să fie canibalizare. Cred că avem nevoie de mai multe oportunităţi unde să investim banii, pentru că piaţa există, cerere există pentru investiţii financiare, spune Gerke Witteveen, CEO, NN Pensii, la ZF Capital Market Summit 2025.
Advertisment
”În momentul de faţă este o ordonanţă în dezbatere publică care prevede să permită administratorilor de fonduri de pensii să pună banii în mai multe zone de investiţii. E o dezvoltare naturală. În timp, fondurile de pensii cresc, se maturizează, ajungem aproape la 18 ani. Ordonanţa e un pas înainte foarte important. Din punctul meu de vedere, nu este ultimul pas ci primul pas. Cred că în anii care vin o să fie mai liberalizată piaţa”, spune el.
Ce spune Gerke Witteveen, CEO, NN Pensii?
► Cred că deja suntem într-o piaţă mai volatilă de un an sau chiar doi ani. Pentru noi peisajul politic nu ne deranjează, pentru că noi suntem investitori pe termen foarte mult, 20, 30 de ani. Nu spun că nu este important, pentru că pe termen scurt sau mediu e posibil să aibă un impact, dar ca investitori pe termen lung, ne uităm mai mult la structura economică per total şi cum va fi în 20-30 de ani. Vom vedea ce se va întâmpla după alegeri, dar şi în trecut am trecut de COVID, de inflaţie, de răzăboi. Noi am început acum 17 ani şi până acum, randamentul real este mai mult de 3%, un randament aproape 8% la nivelul NN, 4,2% cu tot cu inflaţie.
Titlurile zilei
► Cred că retragerile masive sunt într-un orizont mai îndepărtat, potrivit analizelor noastre. Fondurile de pensii cresc cu 12-15% în fiecare an. Numărul de companii listate nu creşte la fel de mult. Asta înseamnă că un factor creşte mai repede decât alt factor, o să fie constrâns. Momentan nu suntem acolo, dar vom ajunge acolo. Din această perspectivă vine schimbare legislaţiei să permită o extindere a universului de investiţii. Sunt destul de multe oportunităţi în România de infrastructura, private equity, corporate bonds, multe instrumente noi care pot fi dezvoltate şi susţinute de fondurile de pensii. Noi investim într-un portofoliu diversificat, titluri de stat, equities, dar sunt multe alte moduri în care am putea investi.
► Noi ca strategie de investiţii nu avem o singură companie sau două, este important să ne diversificăm riscurile, să ajungem la un randament destul de mare dar şi destul de sigur. La companii e importantă şi performanţa proiectată pe viitor, să aibă o guvernanţă foarte bună, pentru că asta asigură pe termen lung o stabilitate. E un complex de factori pe care îl evaluăm zi de zi.
► Temerea cea mai mare pentru acest an este situaţia externă. Sunt foarte interesat să vedem într-un an doi unde ne vom afla în Europa, din toate punctele de vedere.