- România înregistrează o creștere semnificativă datorită apartenenței la UE și NATO și dă încredere investitorilor să vină în România.
- România beneficiază de avantajele Uniunii Europene, precum accesul la piața unică europeană și libera circulație a bunurilor și serviciilor.
- Tudor Marchiș, CEO al Bog Art Building Management, susține că România este prea legată de Uniunea Europeană pentru a putea fi ruptă această colaborare.
România beneficiază în continuare de efectele pozitive ale parteneriatului cu Uniunea Europeană, la 17 ani de la aderare, scrie ZF.
Advertisment
România are acces la piața unică europeană și la libera circulație a bunurilor și serviciilor. Stabilitatea și integrarea europeană atrag investiții și susțin creșterea economică.
Ce declară Feliciu Paraschiv, fondator și CEO al Paco Supermarket?
În ultima perioadă, discursurile anti-UE și anti-NATO câștigă tot mai multă popularitate. Nemulțumirile electoratului sunt în mare parte cauzate de faptul că o parte din societate a fost ignorată de actuala clasă politică, susține Feliciu Paraschiv.
Titlurile zilei
„Oamenii s-au săturat de promisiuni deşarte. Dacă noi promitem mereu că facem şi nu am făcut, oamenii s-au săturat. Mediul rural a fost mereu lăsat în urmă. Oamenii au început să vadă, s-au făcut săli de sport care sunt închise, nu le foloseşte nimeni, avem nevoie de o stabilitate fiscală, de o reducere a birocraţiei, avem nevoie de o finanţare mai accesibilă, avem nevoie de investiţii în infrastructură, de digitalizarea administraţiei publice. La primării încă se cere dosarul cu şină“, spune el.
Ce spune Tudor Marchiș, CEO al Bog Art Building Management?
CEO-ul susține că România este prea legată de Uniunea Europeană pentru a putea fi ruptă această colaborare.
„Suntem prea legaţi, sunt prea mulţi bani în joc, investiţii şi proiecte mari încheiate şi aflate în derulare. Sunt jocuri politice pe care eu nu le înţeleg“, spune el.
Care este relația dintre România și Uniunea Europeană?
De la aderarea și până în prezent, România atrage fonduri europene în valoare de 97,9 miliarde de euro, iar contribuția sa la bugetul Uniunii Europene este de aproximativ 32 de miliarde de euro. Astfel, între 2007 și octombrie 2024, România a beneficiat de intrări nete de fonduri europene în valoare de 65,9 miliarde de euro, scrie ZF.
România înregistrează o apropiere reală a nivelului PIB pe locuitor către nivelurile înregistrate în Uniunea Europeană, de la aproximativ 39% din media UE în 2006, la 79% în anul 2023, şi puţin peste 80% în prezent.
România se integrează tot mai profund în Europa, atât în piața muncii, cât și în lanțurile de aprovizionare și alte domenii. Peste 70% din comerțul țării se desfășoară cu statele membre ale Uniunii Europene.