- PIB-ul României depășește Grecia și Ungaria, dar lipsa de optimism poate frâna progresul, scrie ZF.
- Un sistem fiscal simplu susține economia, iar complicarea lui poate crea haos.
- Creșterea cheltuielilor publice poate duce la măsuri drastice și afectează mediul de afaceri.
Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, evidențiază progresul economic semnificativ al României în ultimele decenii și subliniază că PIB-ul pe locuitor depășește nivelul din Grecia și Ungaria și se apropie de cel al Poloniei, scrie ZF.
Advertisment
Șucu remarcă lipsa de optimism a românilor și avetizează că fără o atitudine pozitivă și fără vigilență, acest progres poate fi reversibil.
Creșterea economică este generată de aproximativ patru milioane de angajați din sectorul privat și trei milioane de români care lucrează în străinătate și contribuie prin remitențe la economia națională.
Titlurile zilei
Cât de important este un sistem fiscal simplu?
În opinia sa, unul dintre factorii care susțin această dezvoltare economică este sistemul de impozitare simplu, bazat pe cota unică.
Acesta este ușor de aplicat și administrat și permite mediului de afaceri să funcționeze eficient.
Experiența arată că soluțiile complicate creează probleme, în timp ce simplitatea este cheia succesului economic. De aceea, între productivitate și investiții trebuie să existe o legătură directă și clară, esențială pentru buna funcționare a afacerilor.
Ce se întâmplă cu creșterea cheltuielilor bugetare și cu riscurile fiscale?
Șucu atrage atenția asupra creșterii rapide a cheltuielilor bugetare și menționează că salariile din sectorul public cresc cu 23% anul trecut și continuă să crească și în prezent.
El face o paralelă cu anul 2010, când, din cauza unui deficit bugetar major, Guvernul decide brusc creșterea TVA de la 19% la 24%, ce afectează grav mediul de afaceri și duce la închiderea multor firme.
Șucu descrie această decizie drept un act de „criminalitate economică” și avertizează că astfel de măsuri pot fi luate din nou dacă nu există o gestionare responsabilă a finanțelor publice.
Care este rolul Concordia în reprezentarea mediului de afaceri?
Concordia, organizația pe care o conduce, reprezintă o treime din PIB-ul României și este singura confederație patronală cu reprezentativitate națională.
În acest context, Șucu subliniază că membrii săi nu doar că au dreptul, ci și obligația de a se implica în politicile economice și fiscale ale țării.
Concordia nu se bazează pe presupuneri, ci solicită studii economice clare și documentate, pe care le prezintă autorităților pentru a influența decizii fundamentate și sustenabile.