Corporatiștii români condamnă patriotismul lui Zelensky. C. Hostiuc: „Din fața unui pahar de prosecco, bineînțeles că ne putem da cu părerea”

Conflictul din Ucraina unește întreaga lume Occidentală împotriva dictatorului cu tendințe imperialiste de la Kremlin. Europenii ies în stradă, donează, sabotează Rusia. Dar Kievul este bombardat în continuare, iar asaltul final pare aproape.

Dacă îl avem pe de o parte pe Putin, întruchiparea anti-eroului pentru cei mai mulți dintre noi, de cealaltă parte este fostul erou, Zelenski. Fost erou cel puțin din perspectiva corporatiștilor de la noi, care îl văd acum ca pe un sinucigaș care şi-a distrus ţara şi poporul.

Ar fi fost mai indicat să pună Ucraina în mâinile lui Putin? Probabil impactul economic ar fi fost mult mai mic. Businessul ar fi mers, oamenii ar fi fost feriţi, chiar dacă ar fi fost înfrânţi prin faptul că ruşii s-ar fi instalat la Kiev.

La București, nimeni nu vrea să-şi sacrifice traiul, viaţa, familia pentru nişte sloganuri. Lumea a devenit prea globală, iar patriotismul, cel puţin al nostru, s-a diluat într-un pahar de prosecco. Sunt vorbele lui Cristian Hostiuc, director editorial ZF.

„Nu știu cum ar fi fost mai bine. Adică este o dilemă cu care nu vrei tu să te confrunți personal. Așa, vorbind din fața unei căni de cafea sau din fața unui pahar de prosecco, bineînțeles că ne putem da cu părerea. La început, dacă Zelensky era văzut ca un erou, pe măsură ce a trecut această lună și intrăm în luna a doua de război și vedem imaginile de acolo, îți pui această problemă. Fiecare este patriot, dar până la un anumit punct. Nu știu care este acel punct.

Și acest lucru nu este numai valabil pentru noi, este valabil și pentru nemți, francezi. Să ne uităm că, în Al Doilea Război Mondial, francezii au predat Parisul ca să nu se bombardeze muzeele. Sunt anumite situații, anumite popoare care discută realist cât își pot asuma și cât nu își pot asuma.”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.