• Cercetătorii descoperă că îmbătrânirea are loc în etape distincte, nu liniar.
  • Procesul de îmbătrânire este declanșat de semnale moleculare, care pot fi reglate.
  • Studiul arată diferențe între celulele masculine și feminine și explică de ce femeile, în special cele vârstnice, sunt mai predispuse la afecțiuni autoimune decât bărbații.

Îmbătrânirea nu mai este un subiect taboo. Cercetătorii de la Universitatea Rockefeller au descoperit că procesul nu este liniar, ci se desfășoară în etape distincte, ca anotimpurile. Un studiu pe 21 de milioane de celule dezvăluie momentele cheie, când corpul nostru „întoarce foaia” în procesul de îmbătrânire.

Compară fotografiile unui arțar făcute în iulie și în decembrie. Vei vedea diferențe: coroana e de un verde vibrant vara, iar apoi ramurile sunt goale în timpul iernii. Copacii foioși așteaptă indicii de mediu: schimbările de lumină sau temperatură, înainte de a-și pierde toate frunzele în una până la două săptămâni.

Când vine vorba de îmbătrânire, s-ar putea să semeni mai mult cu acești copaci decât ai crezut. Îmbătrânirea are loc în etape distincte, marcate de modificări celulare sincronizate în toate organele, potrivit celui mai mare atlas al îmbătrânirii mamiferelor realizat vreodată de Rockefell.

Titlurile zilei

ATINGE BCE OBIECTIVUL DE 2%?
CÂT COSTĂ MASA DE CRĂCIUN?
ALBANIA INTERZICE TIKTOK
PIB-UL MARII BRITANII STAGNEAZĂ ÎN T3
ROBOR LA 3 LUNI STAGNEAZĂ LA 5,91%
CINE E CRIN ANTONESCU?

Este îmbătrânirea un proces liniar?

Știi că descoperirea făcută de acești cercetători arată că anumite populații de celule se schimbă în fiecare organ în același mod și în același timp, însă diferențele sunt doar în etapele vieții.

Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că procesul de îmbătrânire nu este unul liniar, ci mai degrabă o etapă de dezvoltare declanșată de anumite semnale moleculare. Unele celule cresc foarte mult în număr, în timp ce altele scad, iar anumite celule suferă schimbări care depind de vârstă. Mai mult, unele dintre aceste schimbări sunt controlate de aceleași semnale moleculare, ceea ce ar putea însemna că am putea interveni pentru a încetini sau chiar reprograma procesul de îmbătrânire.

Este un studiu care revoluționează înțelegerea activității celulare într-un organism. Cercetătorii au efectuat secvențierea celulelor unice, o metodă de analiză genetică ce se concentrează pe expresia genetică și dinamica moleculară a celulelor, pentru a dezvălui identitatea fiecărei celule.

Femeile îmbătrânesc la fel ca și bărbații?

Au fost observate modificări neașteptate chiar și pentru cercetători. S-au descoperit sute de celule care diferă între femei și bărbați în fiecare organ.

Practic, aceeași celulă se comportă diferit într-un organism masculin față de unul feminin. Cercetătorii au realizat studiul pe șoareci și au descoperit diferențe moleculare la nivelul celulelor, în special între cele masculine și cele feminine. De asemenea, au găsit o expansiune specifică la femele, în special a unor celule asociate cu procesul de îmbătrânire. Aceste diferențe de vârstă și sex ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care, de exemplu, femeile, în special cele vârstnice, suferă de afecțiuni autoimune într-o rată mai mare decât bărbații.