• Elon Musk strânge 6 mld. $ finanțare pentru xAI și duce compania la o valoare de 34 mld. $.
  • Musk Vrea să facă din xAI o platformă de „înțelegere profundă a Universului” de către oameni.
  • OpenAI și Microsoft vor să-și construiască propria fabrică de semiconductori, în valoare de 7.000 mld. $

De la frică la extaz, Elon Musk se pregătește să ajungă superstar în A.I. și rade tot ce-i stă în cale. O joacă și business style și politic.

Primul pas? Strânge cei 6 miliarde de dolari pe care i-a cerut și evaluează xAI la 24 de miliarde de dolari, maximul de preț la care putea ajunge. Cine investește? Sequoia Capital și Andreessen Horowitz, doi giganți de capital de risc, plus un fond de investiții cu legături în familia regală saudită. 

Joc de imaginație: poate Musk să depășească OpenAI și Anthropic, starurile din A.I.?

Citește și

  • Mads Mikkelsen și ZEGNA inaugurează „VILLA ZEGNA” în Shanghai
  • Îl ia la Casa Albă. Trump îl vrea consilier pe Elon Musk, dacă este ales președinte
  • Cât mai costă să trăiești? Milenialii și Gen Z sunt îngrijorați de costul vieții
  • Titlurile zilei

    ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
    CE SE ALEGE DE ENERGIE?
    BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
    LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
    NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
    BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

    Elon Musk este unul dintre fondatorii curentului A.I.

    Nu e un secret că Elon Musk e unul dintre cofondatorii OpenAI, dar nu a rămas pe aceeași lungime de undă cu Sam Altman.

    Musk și-a afirmat în repetate rânduri teama că tehnologia, dacă o dezvoltă alții, poate fi periculoasă. Acum, vrea să facă din xAI o companie de înțelegere profundă a universului pentru toți oamenii.

    Cât despre Tesla? Dacă până acum era o companie de tehnologie, azi e o companie de „inteligență artificială”, așa cum spunea în aprilie.

    Are toate tool-urile necesare?

    X nu mai e Twitter, cum OpenAI nu mai e o companie non-profit, de mult. A trecut suficient timp încât Elon Musk să-și creeze o bază puternică de influență publică și „liberă exprimare”. Deci, o mulțime de date de la useri la nivel global, date cu ajutorul cărora își poate alimenta A.I.-ul, Grok.

    Și nu doar datele țin cu el, ci și Oracle, care îl ajută să construiască un supercomputer cu putere de la Nvidia: 100.000 de cipuri H100.

    „Gigafabrică de calcul”, așa cum o numește Musk, ar fi gata la finalul lui 2025.

    xAI are cei mai buni specialiști în domeniu

    Nu-l ajută doar fanii, ci și banii. Când a venit la X, Musk a chemat circa 50 ingineri de software de la Tesla pentru a-i reface codul și a angajat alte câteva zeci, recent, la xAI.

    Și nu i-a luat doar de „acasă”. Musk a cooptat angajați de la Microsoft, Google și mai multe start-up-uri care s-au plâns că le scoate de pe piață cu salariile competitive prin care-i atrage.

    Rămâne întrebarea însă: poate Musk să depășească un gigant ca OpenAI, care are în plan propria fabrică de cipuri, în valoare de 7.000 de miliarde de dolari. Poate CEO-ul Tesla să se ocupe de propriile companii în egală măsură și să fie lider în inteligență artificială?

    Și chiar dacă reușește, competiția e strânsă: Google, Amazon, Microsoft, Meta, Adobe sau Salesforce își construiesc propriul drum.