• Aurul și acțiunile defensive, precum cele din industria apărării, câștigă teren ca refugii în fața incertitudinii economice și geopolitice.
  • ETF-urile și activele alternative, precum Bitcoin sau aurul digital, oferă diversificare și acces facil la piețe complexe.
  • Futures și hedging valutar devin instrumente-cheie pentru protejarea portofoliilor în perioade de volatilitate ridicată.

În perioade dominate de incertitudine economică și geopolitică, nevoia investitorilor de a identifica soluții pentru a-și proteja capitalul inclusiv în condiții dificile pare mai mult decât firească, strategiile bine calculate fiind o bază importantă pentru viitorul financiar, arată analiștii XTB, companie de investiții pe bursele internaționale.

Modelele de strategie care ar putea oferi stabilitate pe termen lung sunt cele spre care investitorii se îndreaptă în perioadele cu volatilitate ridicată. În aceste condiții, majoritatea portofoliilor vor include investiții în mărfuri, acțiuni din industria apărării, criptomonede sau ETF-uri. 

Aurul e considerat ancoră într-un context economic volatil

Aurul și-a consolidat rolul de refugiu în vremuri incerte și atinge aproape 3.100 de dolari pe uncie în martie 2025, pe fondul tensiunilor globale și al incertitudinilor din SUA.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU IMM-URI?
BNR RĂMÂNE PRUDENTĂ
Prețul petrolului crește cu peste 1%
China promite să lupte până la capăt împotriva SUA
În februarie 2025, cifra de afaceri din retail scade cu 1%
GREENBRIER ÎNCHIDE FABRICA DIN ARAD

Tot mai multe voci discută chiar despre o posibilă reevaluare a aurului ca activ de rezervă, iar tendința este susținută și de băncile centrale, care cumpără peste 1.000 de tone anual. Această tendință ce pare să fie observată și în 2025.

Producția de aur crește cu doar 2% anual, mult sub ritmul expansiunii masei monetare globale, ceea ce limitează oferta.

În astfel de vremuri, mulți investitori sunt precauți și evită activele riscante și aleg aurul ca rezervă de valoare – accesibil în prezent, mai ușor ca niciodată, prin ETF-uri.

Se observă un interes tot mai mare pentru acțiunile defensive și pentru industria apărării

Piața bursieră rămâne „supraîncălzită” în urma entuziasmului concentrat în jurul inteligenței artificiale, însă cu toate acestea, câștigurile companiilor nu reușesc să îndeplinească așteptările ridicate.

Prin urmare, tot mai mulți investitori caută să își mute capitalul către așa-numitele acțiuni defensive – adică cele ale companiilor mai puțin sensibile la ciclurile economice, precum cele din domeniul utilităților, al asistenței medicale și al bunurilor de consum de bază.

În același timp, în Europa, sectorul apărării atrage tot mai mult interes din partea investitorilor, pe fondul tensiunilor geopolitice actuale și al perspectivelor de creștere a cheltuielilor militare în UE.

Blocul comunitar ar putea aloca până la 800 de miliarde EUR pentru apărare, iar Germania, în special, plănuiește investiții importante, ceea ce ar putea duce la un buget total de 1.000 de miliarde EUR în anii următori. Aceste investiții sunt considerate o prioritate, indiferent de evoluția cererii consumatorilor, subliniază analiștii XTB.

Valutele sunt văzute drept scut defensiv

Piața valutară este, adesea, primul mediu unde se resimte incertitudinea globală și în astfel de momente, investitorii se refugiază în monede sigure precum dolarul american, yenul japonez sau francul elvețian.

Pentru a se proteja de riscurile valutare, mulți investitori folosesc acoperirea valutară sau contracte la termen, iar deciziile bazate pe fundamente macroeconomice – precum ciclurile economice, politicile băncilor centrale și tensiunile geopolitice – pot reduce riscul speculativ.

Succesul în forex depinde și de analiza randamentelor obligațiunilor guvernamentale, care influențează cererea de valută. Vorbim despre o piață extrem de volatilă, unde experiența și reacțiile rapide fac diferența

Bitcoin râmăne în lumina reflectoarelor și în 2025

Bitcoin rămâne, în continuare, în lumina reflectoarelor după vârfurile din 2024 și semnalele favorabile din partea noii administrații SUA.

Cu o ofertă limitată și un caracter deflaționist, criptomoneda este văzută tot mai des drept o rezervă de valoare, asemănătoare aurului digital.

În ciuda volatilității, performanțele sale atrag investitori interesați de diversificare, în special in contextul percepției acestuia ca o metodă de plată alternativă în economiile cu sisteme bancare instabile.

ETF-urile duc diversificarea într-un format simplu

ETF-urile devin instrumente de investiții tot mai populare, ce contribuie la diversificare și reducerea riscului. În perioade de incertitudine, investitorii se orientează spre ETF-uri axate pe sectoare defensive și industria apărării, atrași de stabilitate și potențiala creștere a bugetelor militare.

Pe lângă ETF-urile pe acțiuni, investitorii se mai îndreaptă și spre ETF-uri de obligațiuni, mai ales pe termen scurt, care sunt mai stabile, dar și spre ETF-uri cu strategii predefinite, precum Vanguard Lifestrategy 80/20, care combină acțiuni și obligațiuni pentru diversificare simplificată.

Totodată, ETC-urile oferă expunere la aur, iar ETN-urile la Bitcoin, și facilitează accesul la active alternative fără costuri de custodie, punctează analiștii XTB.

Cum gestionează investitorii volatilitatea în perioade de incertitudine?

Contractele futures sunt frecvent folosite pentru protejarea portofoliilor împotriva scăderilor, prin adoptarea unei poziții opuse celei existente, ceea ce înseamnă că un investitor cu dețineri S&P 500 poate deschide o poziție de vânzare în lipsă pe futures pentru a se proteja, fără a-și vinde portofoliul. 

Pe măsură ce predictibilitatea pieței se prăbușește și tensiunile geopolitice alimentează volatilitatea, contractele futures revin din ce în ce mai mult în centrul atenției, și servesc atât ca instrumente de protecție a capitalului, cât și ca instrumente pentru gestionarea activă a riscurilor, punctează analiștii XTB.

Scopul acoperirii nu este profitul, ci limitarea pierderilor. Totuși, efectul de levier amplifică atât câștigurile, cât și riscurile, ceea ce face ca futures să atragă atât investitori prudenți, cât și speculatori în căutare de randamente mari.

În același timp, indicele VIX, cel care urmărește volatilitatea de pe piața americană a acțiunilor, este invers corelatcu indicele S&P 500. După cum se arată în grafic, fiecare creștere a indicelui VIX corespunde de obicei cu o scădere a pieței S&P 500.