• 95% dintre tinerii 18–30 de ani urmează dietă omnivoră.
  • 34,2% mănâncă legume zilnic; femei 43,9% vs bărbați 25,6%.
  • 24,5% mănâncă fructe zilnic; femei 31,2% vs bărbați 18,6%.
  • 33% consumă zilnic legume cu frunze verzi.
  • 21,2% beau lapte zilnic; femei 26% vs bărbați 17%.
  • 45,9% mănâncă ouă 1–3 ori/săpt; 29,1% de 4–6 ori/săpt.
  • 38,5% consumă carne albă de 4–6 ori/săpt.

Asociația Dieteticienilor, cu sprijin Nestlé, analizează 1.205 tineri de 18–30 de ani, în perioada 3 feb–11 mai 2025. Studiul arată că 95% dintre tineri urmează o dietă omnivoră. 34,2% mănâncă legume zilnic și 24,5% fructe zilnic, cu frecvențe mai mari la femei decât la bărbați. Bărbații consumă carne roșie mai des: 29,2% de 4–6 ori pe săptămână și 6,6% zilnic, față de femei, care consumă mai rar: 12,4% de 4-6 ori pe săptămână și 2,7% zilnic. Aproape două treimi dintre persoane mănâncă pește mai rar de o dată pe săptămână, iar 85,1% consumă fructe de mare mai rar de o dată pe săptămână. 40% beau cafea zilnic și 12,6% beau ceai zilnic.

Ce mănâncă azi consumatorul modern?

„Observăm și din acest studiu. Ne-am uitat la tineri evidenți. Sunt consumatori care vor fi de interes pentru business pe termen lung și am văzut că aceștia consumă cam de toate. Într-adevăr, în continuare există o problemă la legume și fructe. Se regăsește această problemă la toate generațiile, din păcate. Se pare că nu se rezolvă cu cele tinere și cred că business-urile, mai ales industria din industria alimentară, ar trebui să se focuseze pe a oferi soluții pentru tineri și pentru toți consumatorii, să gătească aceste legume mai apetisanț, să le gătească și ușor, să le ofere și soluții, rețete, dar și produse care să îi ajute pe tineri să dea gust legumelor și astfel să le consume mai mult în alimentație. Și sunt multe variante aici care pot fi explorate și, de asemenea, am văzut că în continuare se consumă destul de multă carne ca parte din alimentația omnivoră și se ignoră aceste proteine de origine vegetală în continuare. Prin urmare, cred că ar trebui să îi cumva influențăm pe tineri să consume mai mult și proteine de origine vegetală, cu la fel soluții prin care să le gătească des, mult mai ușor. Pot fi, de la aparate de gătit moderne până la anumite produse, la fel, care să dea un gust mai bun, de exemplu la fasole, la linte, la-la năut, care sunt, evident, mai greu de consumat. Și consumatorii tineri, cei din Gen Z și probabil normal și generațiile care urmează după ei, vor căuta rapiditate, vor căuta să economisească timp în bucătărie, dar în același timp să nu facă rabat la sănătate și la gust.”

Cum putem avea o alimentație cât mai sănătoasă?

„Din punct de vedere nutrițional, cafeaua este o băutură sănătoasă în anumite limite. Evident, dacă vom consuma mai mult de cinci pe zi și vom ignora alimentația, în rest, nu este un obicei sănătos. Studiile spun și recomandările nutriționale actuale că între, să spunem, între trei și cinci cafele chiar poate fi ok. În general, în România nu suntem atât de mari consumatori de cafea, ceea ce nu e nici rău, nici bine. Adică este, este după preferințe. La tineri, ce-i drept, am văzut că încearcă să reducă aceste, să spunem, considerate vicii. Chiar dacă cafeaua nu este un un viciu, dar există o scădere și la consumul de alcool, de exemplu, ceea ce este un lucru bun, evident. Dar cafeaua poate fi consumată ca parte dintr-o alimentație sănătoasă și, evident, să nu începem ziua doar cu o cafea, ci să avem și un mic dejun, pentru că altfel s-ar putea să nu ne facă bine dacă este doar o cafea pe stomacul gol, fără să fie urmată de un mic dejun sau fără să urmeze înainte de această cafea un un mic dejun.”

Titlurile zilei

Averile miliardarilor cresc accelerat
CE URMEAZĂ PE BVB?
Memecoins exploatează tragedia lui Charlie Kirk
Aurul scade cu 0,5% la 3.671 dolari pe uncie
DRUID AI OBȚINE 32 MIL. DOLARI FINANȚARE