Zboară, Twitter, zboară! Cel mai bogat om al planetei eliberează pasărea din colivie. Așa îl laudă fanii pe Elon Musk, după ce a cumpărat platforma de socializare cu 44 de miliarde de dolari. Pentru mulți, tranzacția este un pariu pe libera exprimare. Musk promite reguli minime pe Twitter, unde multe conturi suspendate sunt deja redeschise.

Co-fondatorul platformei, Jack Dorsey, se bucură de reușita lui Musk și numește asta un prim pas către un Twitter liber. Jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea îi mulțumește miliardarului într-o postare. La fel fac multe alte vedete și personalități din business, ca Mark Levin de la Fox News sau investitorul Mark Cuban.

Dincolo de aplauze, tranzacția Twitter are și o latură negativă. Există mulți critici îngrijorați pentru viitorul social media, care stă acum în mâinile miliardarilor. Prima și cea mai grea opoziție vine direct de la Casa Albă.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

“Nu comentez o anumită tranzacție, ce pot să vă spun este că, în general, indiferent cine conduce Twitter, președintele Biden este îngrijorat de puterea marilor platforme de social media, puterea pe care o au asupra vieților noastre. Platformele tech trebuie să fie responsabile pentru răul pe care îl fac. Președintele a fost un susținător al reformelor în acest scop.”, a declarat Jen Psaki, Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

După Casa Albă, a reacționat și Uniunea Europeană. Nu uita de reguli, Elon Musk!, spune comisarul Therry Breton. Experți în investiții și în drepturi civile au explicat pentru Associated Press că investiția uriașă nu îi încântă pe acționarii Tesla. Iar dilema exprimării libere se amplifică pentru că fiecare dintre noi o înțelege diferit. Totuși, libertatea pe care o promite Musk este greu de asumat în spațiul virtual.

“Ideea că Musk deține Twitter poate fi enervantă pentru mulți investitori în Tesla, investiții din care 10% au ajuns la Twitter. Cred că libertatea de exprimare l-a motivat pe Musk să cumpere Twitter. Dar, în cele din urmă, gestul lui va avea un impact asupra social media. Musk crede că va îmbunătăți platforma fragmentată, dar îl așteaptă provocări mari. Twitter a fost o platformă cu performanțe slabe în ultimii 10 ani, în care Musk investește definitiv 20% din averea lui. Este o mișcare riscantă.”, a declarat Dan Ives, Senior Equity Research Analys la Wedbush Securities.

“Cred că aceia dintre noi care urmăresc moderarea conținutului am auzit multe platforme care vor exprimare liberă, totuși asta înseamnă multe lucruri diferite. Ce înseamnă să nu moderezi conținutul? Nu contează câte companii s-au lăudat cu exprimarea liberă, toate moderează conținutul. Ajung să fie nevoite. Nu este posibil ca un site să permită orice postează userii.”, a povestit David Greene, Director Civil Liberties.

Odată cu finalizarea tranzacției de 44 de miliarde de dolari, vor prinde aripi și acțiunile Twitter, anunță conducerea. O acțiune o să atingă 54 de dolari, cu 38% mai mult decât la începutul lunii. Marți, la câteva ore după achiziție, prețul era de 50 de dolari.

În piața cripto, vestea că achiziția va fi posibilă, a dus la scumpirea Dogecoin cu 14%. Investitorul Anthony Pompliano l-a felicitat pe Musk, iar Jackson Palmer, co-fondator al Dogecoin a criticat achiziția. Și aici opiniile se rezumă la libertatea de exprimare care poate avea efecte bune sau rele.

Cine are de câștigat și cine pierde, am discutat cu Dragoș Cabat, analist CFA România.

“Este un joc de imagine, el este o persoană narcisică și dorește tot timpul să iasă în evidență cu ceva. Are foarte mulți bani, poate să-și permită acest gen de jucării. Nu a finanțat achiziția doar din banii lui, ci o parte cu finanțări obținute din exterior. Și, încă o dată, lui îi place să fie în centrul atenției, să demonstreze că este mai bun decât ceilalți miliardari, că este numărul unu. Deci este o problemă de narcisism aici, nici măcar de a adăuga un nou business care face sens față de celelalte active din portofoliul lui pentru că nu este așa.”, a declarat Dragoș Cabat, analist CFA România.