Bogdan Chirițoiu, președinte, Consiliul Concurenței
  • Consiliul Concurenței sancționează șase comapanii de pe piața de carte și Asociația Editorilor cu amenzi totale de 5,9 milioane lei pentru practici anticoncurențiale.
  • Acțiunea Consiliului este rezultatul unei plângeri depuse de Bookster, care acuza editurile de limitarea accesului la cărți.
  • Sancțiunile arată importanța respectării legislației de concurență și protejarea consumatorilor pe piața de carte din România.
  • Cărtureşti neagă faptul că ar fi încălcat regulile în domeniul cultural şi crede că va câștiga în instanță.

„După 24 de ani în care sprijină sectorul cultural şi piaţa de carte, Cărtureşti este profund revoltat şi indignat de decizia prezentată de Consiliul Concurenţei.”, susține librăria într-un comunicat. „Astăzi, însă, Consiliul Concurenţei consideră că lanţul de librării Cărtureşti ar fi folosit practici neconcurenţiale şi este sancţionat. O decizie uluitoare şi revoltătoare, care nu doar că este în contradicţie cu practicile şi valorile Cărtureşti, ci şi una care va afecta semnificativ şi pe termen lung piaţa de carte din România, oricum fragilă. Cărtureşti respinge fără rezerve concluziile şi declaraţiile publice fără substanţă, temei legal şi competenţă prin care Consiliului Concurenţei susţine pretinsa încălcare a regulilor în domeniul cultural. Justiţia ne va da dreptate, însă, până atunci, efectele intervenţiei Consiliului Concurenţei în spaţiul cultural şi educaţional vor fi distructive”.

Investigația a fost inițiată de Consiliul Concurenței după o plângere depusă de Asociația Educație pentru Toți Copiii, care deține biblioteca Bookster. Autoritatea a constatat că editurile și Asociația Editorilor au coordonat acțiunile comerciale între 2017 și 2020. Astfel comercializarea cărților către Bookster este afectată. Aceasta achiziționa cărți de la edituri și librării, pe care le oferea abonaților săi printr-un sistem de abonament plătit de companiile angajatoare.

Amenzile au fost aplicate astfel:

Titlurile zilei

LE-O DĂM ÎN VOT!
CE SE ALEGE DE BUSINESS?
CE VOR DEZOLTATORII DE LA GUVERN?
CNA CERE DEMISIA LUI BOGDAN IVAN
MERGI FĂRĂ VIZĂ ÎN SUA
DOI CANDIDAȚI CER ANULAREA PRIMULUI TUR

• Curtea Veche Publishing S.R.L. – 422.220,85 lei
• Nemira Publishing House S.R.L. – 324.636,37 lei
• Humanitas S.A. – 365.718,84 lei
• Publica Com S.R.L. – 174.677,34 lei
• Direct Client Services S.R.L. (Librăriile Cărtureşti) – 3.982.290,66 lei
• Librăriile Humanitas S.A. – 582.362,94 lei
• Asociaţia Editorilor Din România – 115.696,04 lei

Care este rolul Cosiliului Concurenței?

Consiliul Concurenței are ca misiune principală protejarea și promovarea concurenței pe piața românească. Printre atribuțiile sale se numără investigarea practicilor anticoncurențiale, luarea de decizii în cazurile de încălcare a legii și impunerea de sancțiuni. În acest caz, sancțiunile aplicate editurilor subliniază angajamentul Consiliului de a asigura un mediu de afaceri corect și competitiv.

Sancțiunile impuse de Consiliul Concurenței sunt un semnal clar că practicile anticoncurențiale nu vor fi tolerate pe piața românească. Totodată, măsurile sunt esențiale pentru protejarea consumatorilor și pentru menținerea unui climat concurențial sănătos în sectorul editorial. Prin acțiunile sale, Consiliul Concurenței contribuie la crearea unui mediu de afaceri echitabil, în care toți actorii de pe piață respectă legislația și concurența loială.

Pe lângă atribuțiile în plan național, Consiliul Concurenței are și rolul de a reprezenta România în relațiile cu organizațiile și instituțiile internaționale de profil. Cooperarea permite un schimb de bune practici și o armonizare a politicilor de concurență la nivel european și global.