Telescopul James Webb a ajuns la destinație, în punctul Lagrange 2 și devine astfel cel mai mare obiect construit de om care ajunge la cea mai mare distanță de Pământ.

NASA mai are însă de așteptat până când echipamentele se vor răci suficient ca să poată fi operate la parametri optimi.

“Acolo sunt -233 de grade Celsius, deci va dura cam 98 de zile pentru ca oglinda telescopului să ajungă la această temperatură.”, a explicat Scarlin Hernandez, Flight Systems Engineer la Space Telescope Science Institute.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Fiind la 1,5 milioane de kilometri de Pământ, întreținerea telescopului nu va fi tocmai simplă, pentru că dacă, de exemplu, până la Stația Spațială Internațională, durata călătoriei este de ordinul orelor, până în punctul Lagrange 2, călătoria durează aproape o lună.

Telescopul James Webb a ajuns la destinație

Evident, punctul respectiv nu a fost ales întâmplător de astronomi:

“E o întrebare pe care o primesc des: suntem îngrijorați de ciocnirile cu micro meteoriți în acea zonă de spațiu? Pe scurt, răspunsul este nu, nu prea. Pentru că este un punct semi-stabil, materialele nu se adună acolo și știm asta pentru că am putut s-o evaluăm cu ajutorul altor vehicule spațiale din acea zonă.”, a spus Amber Straughn, Deputy Project Scientist NASA.

Pentru astronomi, aventura abia acum începe. Și probabil va fi foarte greu de ales direcția în care să fie orientat telescopul. Dar pentru asta, NASA a pus la punct un sistem asemănător unei democrații.

“O dată pe an, astronomii din toată lumea se întâlnesc și propun cele mai bune idei despre țintele telescopului, ca să putem învăța lucruri noi despre Univers. Își scriu propunerile, apoi un alt grup de astronomi le analizează și le ierarhizează. Totul se face anonim, astfel încât procesul să fie corect. În final, cele mai bune idei au prioritate și obțin timp pentru telescop.”, a mai adăugat Amber Straughn.

Costul total al telescopului James Webb: 10 miliarde de dolari

Și, pentru că toată lumea vrea să participe la aventura telescopului James Webb, NASA a lansat concursul “Unfold the Universe”, prin care copiii sunt încurajați să-și trimită creațiile despre ceea ce cred că va descoperi telescopul, fie că e vorba de un desen, un cântec sau o poezie.

Au trecut nu mai puțin de 25 de ani de la inițierea proiectului. NASA, Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Canadiană au petrecut foarte mult timp pentru programarea, proiectarea și dezvoltarea acestui proiect care a costat 10 miliarde de dolari.

“Cred în posibilitatea descoperirii unor lucruri care să ne surprindă complet și care să schimbe modul în care înțelegem Universul.”, a încheiat Amber Straughn.