- Autoritățile confirmă decesul prin sinucidere al fostului cercetător, fără dovezi care să indice un act criminal.
- Într-un interviu recent, el a susținut că utilizarea de către OpenAI a datelor protejate de drepturi de autor pentru ChatGPT a încălcat legea.
- Suchir Balaji a părăsit OpenAI pentru a lucra la proiecte personale.
Suchir Balaji, un fost cercetător al OpenAI a fost găsit mort într-un apartament din San Francisco, declară autoritățile americane, potrivit BBC.
Advertisment
Trupul lui Suchir Balaji, în vârstă de 26 de ani, a fost descoperit în 26 noiembrie, după ce poliția a primit un apel prin care i s-a cerut să verifice starea sa de sănătate.
Biroul medicului legist din San Francisco a stabilit că moartea sa a fost o sinucidere, iar poliția nu a găsit dovezi de acte criminale.
Titlurile zilei
Balaji acuză OpenAI de încălcarea drepturilor de autor
În ultimele luni, Balaji a vorbit public împotriva practicilor companiei de inteligență artificială OpenAI, care se confruntă cu mai multe procese legate de metodele sale de colectare a datelor.
În octombrie, New York Times a publicat un interviu cu Balaji, în care acesta a susținut că OpenAI a încălcat legislația americană privind drepturile de autor în timpul dezvoltării chatbot-ului său popular, ChatGPT.
Articolul menționa că, după patru ani petrecuți în companie ca cercetător, Balaji a ajuns la concluzia că „utilizarea de către OpenAI a datelor protejate prin drepturi de autor pentru a construi ChatGPT încalcă legea și că tehnologii precum ChatGPT dăunează internetului”.
OpenAI susține că modelele sale sunt „antrenate pe date disponibile publicului”.
Balaji a părăsit compania în august, și a declarat pentru New York Times că, de atunci, s-a concentrat pe proiecte personale.
OpenAI își exprimă regretul față de decesul lui Balaji
Un purtător de cuvânt al OpenAI declară pentru CNBC News că compania este „devastată să afle această veste incredibil de tristă și inimile noastre sunt alături de cei dragi ai lui Suchir în această perioadă dificilă”.
Publicații de știri din SUA și Canada, inclusiv New York Times, și un grup de autori, precum John Grisham, au intentat procese, ce susțin că OpenAI utilizează ilegal articole de știri pentru antrenarea software-ului său.
OpenAI declară pentru BBC, în noiembrie, că software-ul său „se bazează pe utilizarea corectă și pe principii internaționale legate de drepturile de autor, care sunt echitabile pentru creatori și sprijină inovația”.