- Cei mai în vârstă oameni din lume au elemente comune, dar există și diferențe notabile.
- În Japonia, dietele și modul de viață sunt mai stricte.
- În zona Americii de Sud, dietele nu sunt atât de stricte și se bazează și pe spiritualitate.
Ideea de longevitate este diferită în cultura fiecărei regiuni și are la bază moduri de viață diferite. Unele bazate pe alimentație, altele pe spiritualitate.
Cei mai în vârstă oameni din lume au și elemente comune, cum ar fi să mănânce sănătos sau să fie activi, dar există și diferențe notabile, potrivit cercetătorilor în longevitate.
LongeviQuest analizează modul de viață a 1.000 de centenari din întreaga lume.
În Japonia, centenarii sunt mai stricți în vederea dietei, în timp ce sud-americanii sunt mai indulgenți.
Supercentenarii japonezi au diete stricte, o cultură de a respecta regula „hara hachi bu” sau de a mânca până când sunt sătui în proporție de 80%, spune Yumi Yamamoto, președintele de cercetare LongeviQuest pentru Japonia.
Oamenii din alte regiuni, cum ar fi America Latină, nu sunt la fel de riguroși în ceea ce privește dietele și se răsfață mai des cu vin și ciocolată. În concordanță cu oamenii din Ikaria, Grecia, una dintre Zonele Albastre ale lumii. Unde oamenii tind să trăiască mai mult, în medie.
Alt element? Spiritualitatea. Centenarii sunt mai religioși în țările din America Latină decât în Japonia.
Care este considerată una dintre cele mai sănătoase diete pentru longevitate?
Dieta mediteraneană este considerată în general una dintre cele mai sănătoase moduri de a mânca, oferă, în general, o varietate de alimente și rețete. Bonus, un pahar ocazional de vin roșu și mult ulei de măsline.
Pe partea mentală, cercetările sugerează că a fi pozitiv ne poate ajuta să trăim mai mult. Un studiu din 2019 care a constatat că oamenii cu niveluri mai ridicate de optimism aveau mai multe șanse să trăiască până la 85 de ani și mai mult, potrivit Business Insider.
Iar stilul de viață încurajat de anumite religii poate juca și el un rol în longevitate. Așa cum este cazul adventiștilor de ziua a șaptea din Loma Linda. Care este singura zonă albastră din SUA și care urmează în mare parte o dietă bazată pe plante și fac sport în mod regulat.