Proiectul Restitutio Cantemir, prezent la Festivalul Culturii Române din Cracovia: Proiecție video-holografică a lui Dimitrie Cantemir

  • Pe 14 mai 2023, în Studio Romana Bobrowska – Radio Krakow, a avut loc prezentarea Proiectului Restitutio Cantemir în cadrul Festivalului Culturii Române din Cracovia.
  • În deschiderea evenimentului, peste 150 de persoane au vizitat Expoziția foto-documentară dedicată vieții lui Dimitrie Cantemir.
  • Proiectul Restitutio Cantemir va continua în Berlin pe 17 mai 2023, ora 18:00, în sala de concerte a Bibliotecii de Stat.

Pe 14 mai 2023, în Studio Romana Bobrowska – Radio Krakow, a avut loc prezentarea Proiectului Restitutio Cantemir în cadrul Festivalului Culturii Române din Cracovia. Cu ocazia aniversării a 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir, Computerland România și Institutul Cultural Român au organizat acest proiect care subliniază atât aspectele academice, cât și cele culturale ale personalității enciclopedice a lui Dimitrie Cantemir.

În deschiderea evenimentului, peste 150 de persoane au vizitat Expoziția foto-documentară dedicată vieții lui Dimitrie Cantemir, organizată de către Arhivele Naționale ale României în colaborare cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române. Expoziția Restitutio Cantemir prezintă reproduceri ale lucrărilor cantemirene, inclusiv scrieri literare și manuscrise muzicale, hărți, stampe și semne de validare (sigilii), acoperind perioada șederii lui Cantemir la Istanbul, anii de domnie în Moldova și perioada refugiului în Rusia.

În partea a doua a evenimentului, Domnul Ovidiu Miron, Directorul ICR Varșovia, a prezentat scurt proiectul în deschiderea concertului RESTITUTIO CANTEMIR, susținut de Ansamblul Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”. Audiența a fost încântată de cele 7 compoziții muzicale interpretate, cunoscute ca fiind create de Dimitrie Cantemir. Aceste compoziții, preluate din lucrarea sa „Cartea Științei Muzicii după forma literelor”, au fost contextualizate sonor de muzicieni-cercetători din Ansamblul „Anton Pann” și muzicieni invitați din SUA, Canada, Turcia și Liban.

Spectacolul a fost unic prin utilizarea instrumentelor și interpretarea specifică perioadei, alături de o proiecție video-holografică a principelui Dimitrie Cantemir, care și-a prezentat personal creațiile muzicale.

Proiectul Restitutio Cantemir va continua în Berlin pe 17 mai 2023, ora 18:00, în sala de concerte a Bibliotecii de Stat.