Organizatorii de spectacole, concerte, festivaluri, artişti independenţi, tehnicieni şi operatori ticketing au fost excluşi din lista operatorilor care primesc compensaţii pentru pierderile suferite în pandemie, anunţă pe Facebook Edy Chereji, director de comunicare pentru Untold şi Neversea.

„Epopeea industriei culturale revine cu episodul nr. 2. După ce pe 14 mai Guvernul României a ieşit cu norme şi condiţii de redeschidere care practic înseamnă aproape închidere, azi am mai primit încă “o veste bună”! Organizatorii de spectacole, concerte, festivaluri, artişti independenţi, tehnicieni, operatori ticketing au fost excluşi, fără nici o explicaţie, din lista operatorilor care primesc compensaţii pentru pierderile suferite în pandemie. Deşi am solicitat de câteva luni să fim incluşi şi noi, operatorii culturali, în schemă de ajutor HORECA, azi, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care sunt incluşi în schemă de ajutor DOAR organizatorii de TÂRGURI şi EXPOZIŢII! Codurile Caen specifice operatorilor culturali au fost excluse! Toate!”, scrie Edy Chereji.

Directorul de comunicare spune că a propus ca ajutorul industriei să vină prin includerea în schemă Horeca, dar că ministrul Economiei Claudiu Năsui s-a arătat reticent, spunând că va îngreuna şi va întârzia schema. „În acelaşi timp ni s-a promis că se va găsi o soluţie şi pentru noi. Azi, după câteva luni, nu avem nici o soluţie şi am fost excluşi din schema Horeca. Tot azi am constatat în schimb că a fost inclus CAEN pentru târguri şi expoziţii. Care o fi adevărul? Se doreşte dar nu se poate, ori se poate dar nu se doreşte? Singurul adevăr pe care îl ştim este că noi zona culturală, suntem cei mai afectaţi! Nu e suficient că suntem singurii cărora le-a fost restricţionat cel mai mult, pe perioada pandemiei, dreptul la muncă şi încă ne este restricţionat! Dar mai suntem şi excluşi de la compensaţiile juste, că şi cum nici nu am există pe planeta Pământ! 
Cei care conduceţi destinele ţării, cred că în primul rând ar trebui să va informaţi corect. Să ştiţi că există aşa: organizatori de târguri, de expoziţii, de conferinţe, de spectacole, de concerte, de festivaluri, de nunţi, de corporate, artişti, artişti independenţi, tehnicieni, operatori ticketing etc. Apoi, să ştiţi că nu funcţionăm cu toţi pe un singur cod CAEN! După ce aţi înţeles cine, ce şi cum, încercaţi să acoperiţi toate nevoile. Ale tuturor”, încheie Chereji.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Recent, Edy Chereji a subliniat că organizatorii nu pot aplica la evenimentele pe care ei le organizează măsurile luate de autorităţi. „Suntem nemulţumiţi de faptul că am discutat cu autorităţile până acuma, am fost în grupurile de lucru, am propus soluţii care se pretează industriei noastre şi iată că după toate aceste întâlniri am primit un set de norme şi de măsuri care nu se pot aplica la evenimentele noastre, la evenimentele nimănui. Cred că nicăieri în lume nu poţi să te gândeşti că organizezi un eveniment la care să asiguri doi metri pătaţi pentru fiecare persoană. Noi am propus un set de norme care odată aplicate, am trasnforma evenimentele în cele mai sigure locuri”, a declarat la Aleph News Edy Chereji.

Chereji spune că prin măsurile luate, autorităţile au reuşit să compromită şi luna iunie şi luna iulie în ceea ce priveşte organizarea de evenimente, pentru că normele propuse nu pot fi luate în calcul, nu pot fi respectate de nicio persoană care îşi doreşte să organizeze evenimente.

Guvernul a adoptat săptămâna trecută o hotărâre privind prelungirea stării de alertă, cu o serie de modificările care intră în vigoare din 15 mai. Organizarea în aer liber a spectacolelor, festivalurilor, concertelor sau altor evenimente publice sau private este permisă numai cu cel mult 500 de spectatori cu respectarea a 2 mp pentru fiecare persoană, precum şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă numai pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau antigen rapid nu mai vechi de 72 de ore.