• Lituania e prima ţară din UE care renunță complet la gazul rusesc
  • România a consumat gaz rusesc de 1 mld. $/2021
  • În 2021, importurile de gaz ale României au fost de 3,7 mld. metri cubi

Lituania este prima țară din UE care renunță complet, din aprilie, la importul de gaz rusesc.

În 2019 şi 2021, circa 40% din gazul utilizat în Lituania a provenit tot din Rusia. Şocul geopolitic cauzat de invazia din Ucraina zguduie nu doar sistemul european de securitate, ci şi securitatea energetică a Uniunii Europene, care îşi acoperă nu mai puţin de 40% din consumul de gaze naturale prin importuri din Rusia.

În România, anul trecut, importurile de gaz ale României, în proporţie de peste 80% din Rusia, au fost de 3,7 miliarde de metri cubi. O creştere în volume de aproape 70%, scrie ZF. Consumul intern de gaze a crescut cu circa 2%, până la 12,2 miliarde de metri cubi, iar producţia a scăzut la 8,6 miliarde de metri cubi, un minim istoric raportat de România.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Concluzia? Factura României pentru gazul importat a ajuns la peste 1 miliard de dolari, aproape triplu faţă de din 2020 când țara a achitat un preţ de 365 de milioane de dolari,

Ce poate face România pentru eliminarea dependenţei de importuri de gaze naturale din Rusia? Am discutat cu Mihnea Cătuți, Head of Research la Energy Policy Group, un think-thank din România specializat pe energie.

“Noi am încercat să calculăm, uitându-ne la bilanțurile zilnice de gaze de acum până în primăvara anului 2023 pentru a înțelege cum ar putea România să treacă iarna în condițiile unei ierni normale, fără perioade de ger extinse și, în același timp, pentru a-și atinge necesarul de înmagazinare de 80% care este propus de Comisia Europeană în acest moment. Noi am luat în calcul și câteva mici surse de import adiționale, pe lângă cele care nu ar mai veni, practic, din Federația Rusă și am luat în calcul, de asemenea, începerea exploatării zăcământului offshore de ape mici Midia din luna iulie a acestui an.

Rezultatul a fost destul de dificil, destul de complex. Practic, României i-ar lipsi undeva la 16,7 TW de gaz dintr-un consum total de undeva la 113. Asta înseamnă undeva la 15% gaz natural în minus.”, a declarat Mihnea Cătuți, Head of Research la Energy Policy Group, un think-thank din România specializat pe energie.