• Elitele de la Davos sunt acuzate, pe X, că vor să oprească accesul la cafea.
  • Disputa pornește de la un clip în care Hubert Keller, bancher la Lombard Odier, pune cafeaua pe lista pericolelor climatice.
  • Utilizatorii de pe X sunt revoltați: „Vor să ne ia și cafeaua”.

Elitele de la Davos se confruntă cu noi acuzații. Ar vrea să oprească accesul la cafea, spun utilizatorii de pe X. Ce le provoacă teamă? Declarațiile lui Hubert Keller, bancher la Lombard Odier, din timpul unei conferințe de la Forumul Economic Mondial. „Cafeaua pe care o bem emite 15-20 de tone de CO₂ la tona de cafea. Ar trebui să știm asta. De fiecare dată când bem cafea, trimitem CO₂ în atmosferă.”, spune Keller.

Declarație scoasă din context. Bancherul nu spune că ar trebui oprit accesul la cafea, ci că modul de producție ar trebui ecologizat. Sectorul ar trebui reorganizat, crede el. „Ar trebuie să găsim modalități de a-l face eco-friendly”.

Între timp, secvența postată pe X strânge peste 3,3 milioane de vizualizări. „Au pus ochii și pe cafea”, e quote-ul care însoțește postarea. La sursă, există un link cu toată discuția. Dar nu toți au și accesat, să vadă întreaga conferință, cu tema „Să punem preț pe natură”.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Ce nu le place la Davos?

Summit-ul de la Davos e un eveniment care generează teorii ale conspirației. Principala temă care le e atribuită celor care participă: „Elitele globaliste se întâlnesc pentru a pune la cale marea resetare. Noua Ordine Mondială”.

Același principiu și de data asta.

„Atunci când vorbește de fragmentarea producției, se referă la faptul că marile corporații încă mai au de acaparat cotă de piață”, crede un utilizator de X.

Keller explică, însă, că din valoarea totală a pieței de cafea, doar 10% le revine fermierilor și producătorilor. Iar asta trebuie schimbat.

Cum arată industria cafelei?

Cafeaua este al doilea cel mai comercializat tip de marfă de pe glob, după ulei. În medie, un consumator obișnuit are nevoie de 1,3 kg de cafea pe an.

Între 1.600 și 2.000 de milioane de cești de cafea sunt consumate, zilnic, în întreaga lume.

125 de milioane de cetățeni sunt implicați în activitatea de cultivare, fără cei care se ocupă cu prăjirea, comercializarea sau procesarea materiei prime.

Consumul a crescut exponențial în ultimii 30 de ani: 60%.

Este o industrie care valorează circa 90 mld. $ la nivel global, potrivit datelor Statista.

Care sunt riscurile legate de mediu?

Producția de cafea este asociată cu diverse probleme de mediu: poluarea apelor subterane, defrișări, degradarea solului sau biodiversitate scăzută, scrie Coffeegreenbeans.

Principalul pericol: fertilizarea intensă, fără de care arborii ar fi vulnerabili la boli și ar produce mai puțin.

Care sunt soluțiile? Folosirea surselor regenerabile de energie, utilizarea eficientă a sistemelor de irigație sau evitarea ambalajelor din plastic.