- Germania, alături de Estonia și Austria, intră pe lista țărilor din Uniunea Europeană cu rate ale fertilității „ultra-scăzute”
- Tendința oamenilor de a amâna momentul în care devin părinți contribuie la scăderea natalității.
- Ratele scăzute ale fertilității reduc populația activă, amplifică presiunile asupra finanțelor publice.
Încă trei țări din Uniunea Europeană, inclusiv Germania, cea mai populată, intră pe lista celor cu rate ale fertilității „ultra-scăzute”, evidențiind amploarea provocărilor demografice din regiune, conform Financial Times citat de ZF.
Advertisment
Cum explică statisticile și experții declinul natalității în Germania și alte țări din UE?
Datele statistice oficiale arată că rata natalității din Germania scade sub 1,35 copii per femeie în 2023, situându-se sub pragul „ultra-scăzut” de 1,4 stabilit de ONU, care descrie un scenariu în care inversarea tendinței devine dificilă.
Estonia și Austria ajung, de asemenea, sub pragul de 1,4, alăturându-se celor nouă țări din Uniunea Europeană, inclusiv Spania, Grecia și Italia, care în 2022 înregistrează rate ale fertilității sub 1,4 copii per femeie.
Titlurile zilei
Scăderea ratelor natalității reflectă, parțial, tendința oamenilor de a amâna momentul în care devin părinți până în anii 30, ceea ce implică o „probabilitate mai mare ca aceștia să nu aibă la fel de mulți copii pe cât își doresc, din cauza ceasului biologic”, explică Willem Adema, economist la OCDE.
Ce consecințe au ratele scăzute ale fertilității asupra economiei și societății europene?
În absența imigrației, ratele scăzute ale fertilității duc la o reducere a populației de vârstă activă, amplificând presiunile asupra finanțelor publice și limitând creșterea economică.
La nivel european, ratele natalității sunt în declin, inclusiv în țări precum Finlanda, Suedia și Franța, unde politicile favorabile familiei și egalitatea mai mare de gen contribuiseră anterior la creșterea numărului de nașteri.
Experții consideră că perturbările economice și politice explică parțial această tendință. De asemenea, schimbările în atitudinile sociale ar putea avea un impact semnificativ.