- Monica Popescu concepe pentru a doua oară o cameră la Icehotel, din Suedia.
- Icehotel e o clădire din gheață și zăpadă cu camere premium.
- Incehotel e deschis din 1989 și ajunge la a 34-a ediție.
Icehotel, din Suedia, are anul acesta o cameră contruită de românca Monica Popescu. E full gheață, premium și fresh. Au fost selectați 29 de artiști din 14 țări.
La ediția 34 din 2023 au trimis propuneri pentru realizarea unei camere 157 de candidați din 36 de țări. Conceptul Monicăi Popescu, alături de Emmylou Varon, a fost inspirat de locul în care trăiește mare parte din an, Mexic. „Inspirată de vechea artă a tăierii hârtiei, papercutting, «Dream with a Thorn» invită vizitatorul să fie în centrul atenției și să se cufunde într-un peisaj arid.
Caracteristici din design? Cactuși bidimensionali, tăiați în straturi succesive.
„Este o poveste de supraviețuire. Suculentele conțin apa neprețuită, la fel cum face gheața râului Torne din care sunt decupate. O grădină deșertică dezgolită, alcătuită din suprafețe plane, care se intersectează pentru a crea obiecte tridimensionale”. E descrierea trimisă în concursul de design.
Monica Popescu a fost pentru a doua oară selectată ca artist să realizeze o cameră în Icehotel, la 200 km de Cercul Polar.
Prima dată a participat în 2012, alături de Petros Dermatas din Grecia, cu conceptul „Virgin in Space”, o idee între distopie și utopie, o călătorie în spațiu într-o navetă de gheață.
Născută în județul Vâlcea, Monica Popescu a studiat, a lucrat și a trăit în Sicilia, Suedia, Egipt și Mexic.
A absolvit Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.
Cum se contruiește Icehotel anual?
Icehotel e deschis din 1984 și ajunge la a 34-a ediție. Are o versiune nouă în fiecare iarnă.
Construcția este realizată în întregime din gheață naturală extrasă din râul Torne, unul dintre râurile naționale ale Suediei. În primăvară se topește.
Icehotel 34 a fost construit în șase săptămâni, cu 500 de tone de gheață și 10 piscine olimpice de „snis” – un amestec de gheață și zăpadă.
Lucrările au început în primăvară, când blocurile de gheață au fost recoltate din râul Torne pentru a fi păstrate la rece în depozitul de gheață din Jukkasjärvi.
Au participat artiști din întreaga lume: Suedia, Polonia, Japonia, Italia, Belgia, Canada, Germania, Olanda, România, Franța, Singapore, Belgia, Slovacia și Marea Britanie.
Durata construicției clădirii e de 6 săptămâni, iar artiștii au la dispoziție 15 zile să conceapă camerele.