Miliardarul Elon Musk și-a exprimat îngrijorarea pe Twitter afirmând că „colapsul populației din cauza ratei scăzute a natalității reprezintă un risc mult mai mare pentru civilizație decât încălzirea globală”, scrie CNN. Schimbările climatice sunt o problemă serioasă cu care planeta se confruntă, subiect pe care Musk l-a abordat de multe ori atât în interviuri cât și pe social media. Cu toate acestea, miliardarul a spus în repetate rânduri de-a lungul timpului că rata scăzută a natalității îl îngrijorează mai mult decât orice, inclusiv într-o postare recentă pe Twitter. Experții în domeniu spun că este dificil să compari cele două probleme cu care se confruntă populația și vin cu contraargumente la afirmațiile lui Musk.

Ceea ce este clar, spun demografii, este că populația globală este în creștere, în ciuda scăderilor din unele părți ale lumii și nu ar trebui să se prăbușească prea curând, chiar dacă ratele natalității sunt acum la niveluri mai scăzute decât în ​​trecut, scrie CNN.

„Este mai bine să facă mașini și să facă inginerie decât să prezică traiectoria populației”, a afirmat Joseph Chamie, demograf consultant și fost director al Diviziei de Populație a Națiunilor Unite și autorul mai multor cărți despre problemele populației, ca răspuns la mesajul lui Musk de pe Twitter.
“Da, în unele țări, populația este în scădere, dar pentru lume, pur și simplu nu este cazul”, a spus Chamie.

Se estimează că populația lumii va ajunge la 8 miliarde până la jumătatea lunii noiembrie a acestui an, potrivit Națiunilor Unite. ONU estimează că populația globală ar putea crește la aproximativ 8,5 miliarde în doar 8 ani, iar până în 2080, se preconizează că populația lumii va ajunge la 10,4 miliarde.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Unele studii arată că există o șansă de 50% ca populația să se stabilească sau să înceapă să scadă până în 2100. Modele mai conservatoare, precum cel publicat în 2020 în The Lancet , anticipează că populația globală va fi de aproximativ 8,8 miliarde până în 2100.

În anul 2020, rata de creștere a populației globale a scăzut sub 1% pentru prima dată din 1950, iar în SUA, rata fertilității este în scădere, din cauza a ceea ce Ken Johnson, demograf senior la Casey School of Public Poilcy și profesor de sociologie la Universitatea din New Hampshire , a caracterizat drept o scădere „semnificativă” a nașterilor la adolescenți.