• Noul vis american e pensionarea în țări europene.
  • România e prima variantă a pensionarilor americani, potrivit Forbes.
  • Peste 700.000 de americani se stabilesc în Europa la pensie.

Care este noul vis american? Pensionarea în țări europene.

Un clasament Forbes plasează România pe primul loc pentru retragerea americanilor la pensie. Urmează Portugalia, Cehia, Bulgaria și Spania. Numărul americanilor care se stabilesc în Europa la pensie s-a triplat. A ajuns la peste 700.000.

România atrage prin costul relativ scăzut al vieții, diversitatea geografică și serviciile publice de sănătate gratuite. Corupția guvernamentală rămâne un aspect negativ recunoscut la nivel internațional.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Potrivit BLS, americanii de peste 65 de ani cheltuie în medie 4.818 de dolari pe lună în SUA. În România, puterea de cumpărare a americanilor este mult mai mare decât a românilor. Peisajele, orașele pitorești și stilul de viață accesibil sunt alte avantaje.

Bucureștiul se află pe locul 142 în clasamentul Cost of Living City Ranking 2023 realizat de Mercer. Acest clasament a analizat costurile comparative pentru peste 200 de articole, incluzând locuințele, alimentele, transportul și divertismentul.

În București, chiria unei garsoniere este de aproximativ 400 de euro pe lună, la care se adaugă 100 de euro pentru utilități, conform Forbes.

Tot mai mulți oameni nu mai așteaptă să împlinească 60 de ani pentru a se pensiona. Mișcarea FIRE (Financial Independence, Retire Early) promovează independența financiară și pensionarea anticipată. Prin economisire și investiții, retragerea poate avea loc la 40 de ani sau chiar la sfârșitul anilor 30.

De ce aleg americanii să se mute în România?

-Calitatea vieții
-Siguranță
-Cultură și istorie
-Sistem de sănătate accesibil
-Poziție geografică
-Ospitalitate
-Vize și reglementări
-Engleza vorbită la scară largă
-Temperaturi anuale care au medie confortabilă de 12,8 grade Celsius
-Viteză de internet bună și internet ieftin

Ce nu merge în România?

-Infrastructură deficitară
-Birocrația excesivă
-Instabilitatea politică și legislativă
-Servicii publice de calitate inferioară

Ce spune Adrian Mitroi

Contraintuitiv: România este țara cu cel mai ridicat nivel de trai din EU. Standardul de comparație prin moneda Euro estompează parțial diferențele de venituri (substanțiale, de ex. Lu vs Ro). România își menține ferm poziția rezilientă de piață, în pofida unui declin al investițiilor străine directe de 13% în 2023. Captează încrederea investitorilor care încă întrevăd potențialul acesteia. Numărul locurilor de muncă nou create a înregistrat o scădere mai mică, de 8% (de la 6.460, la 5.935 între 2023 și 2022), ceea ce înseamnă proiecte mai mari în medie. România se situează pe locul cinci că număr mediu de locuri de muncă create per proiect, depășind concurenți puternici, precum Polonia.