Rusia a plătit 117 milioane de dolari dobânzile la două obligaţiuni denominate în dolari scadente miercuri. Plata a fost făcută în dolari, pentru că dacă Rusia ar fi plătit, așa cum anunțase Kreminul, în ruble, asta ar fi însemnat intrarea țării în incapacitate de plată pentru împrumuturile suverane. Însă viitoarele obligațiuni de plată sunt mult mai consistente.

Pe 4 aprilie, Rusia are de plătit 2 miliarde de dolari, iar datoriile de plată ale Rusiei pentru acest an se ridică la 4,6 miliarde de dolari. În prezent, Putin nu poate folosi 315 miliarde de dolari din rezerva valutară de 635 miliarde de dolari, ca urmare a sancțiunilor impuse de occident.

Nici pe rezerva de aur nu se poate baza prea mult Putin, pentru că, deși Kremlinul are o rezervă de 2.300 de tone, echivalentul a 140 de miliarde de dolari, aceleași sancțiuni fac foarte dificilă folosirea acestei resurse.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Iar în condițiile în care Forbes estimează că Rusia a pierdut deja echipament militar în valoare de peste 5 miliarde de dolari în conflictul din Ucraina, am aflat împreună cu Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar, ce resurse mai are Putin pentru acest război.

“Atât timp cât îl finanțează în ruble [n.r. războiul], poate să îl finanțeze tot timpul pentru că Banca Centrală poate să emită ruble și pentru un secol, ca să spunem așa. Apoi mai vorbim despre inflație și orice altceva. Dar Rusia începe să fie închisă de peste tot în lume, nu are acces la bani, nu are acces la valută, iar acest lucru, la un moment dat, se va vedea.

Nu știu de ce au plătit în dolari dobânzile la obligațiunile respective. Poate se așteaptă să termine războiul repede sau să primească niște împrumuturi în valută de la chinezi și să nu riște acum o intrare în default pentru întreaga datorie. Asta vom vedea în următoarele săptămâni.”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.