• Bill Gates publică, ca în fiecare an, lista de cărți și seriale pe care le recomandă pentru vară.
  • Anul ăsta, recomandările sunt legate de opere despre generozitate și ajutoarea semenilor.
  • Într-un moment în care războaiele domină știrile, este mai relevant ca oricând să vorbim despre ideea de ajutorare, spune Bill Gates.

Bill Gates are lista de cărți și filme pentru vara asta. Deși nu face conexiuni logice atunci când trece de la o carte la alta, ori de la o serie TV la alta, lista e alcătuită pe un fir comun. „Când fac recomandările, este interesant să privesc în urmă și să găsesc o conexiune între ele.”, spune Gates. Anul ăsta sunt despre ajutorul acordat celor din jur. De ce facem lucruri pentru apropiați, de ce poate fi dificil, de ce ar trebui s-o facem, orice ar fi. Una dintre cărți este despre sacrificiile asistentelor medicale americane în timpul războiului din Vietnam. Alta este despre generozitate în era digitală. Serialele sunt despre cum agenții guvernamentali își protejează țara.

Ideea de ajutorare este mai importantă decât oricând, crede Gates. „Când războaiele se înmulțesc și se intensifică, iar lumea e din ce în ce mai polarizată, mă gândesc la cum am putea fi mai generoși în viața noastră de zi cu zi.”

Care este lista de cărți și seriale a lui Bill Gates?

The Women, de Kristin Hannah. Este povestea asistentelor medicale din SUA în timpul războiului din Vietnam, înainte de întoarcerea în țara natală, dominată de proteste anti-război. Este un tribut aduc veteranilor de război, care ar merita mai multă apreciere pentru sacrificiile făcute, spune Gates.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

Infectious Generosity, de Chris Anderson. Anderson este curatorul TED Talks de mai bine de două decenii. Vorbește despre cum internetul poate amplifica generozitatea. Este un ghid pentru oricine – indivizi, guverne, business-uri – vrea să fie mai generos. Nu este despre a oferi bani, trebuie să extindem definiția generozității, spune Anderson.

Slow Horses. Este o serie britanică despre spioni MI5 care ajung în divizia fictivă Slough House. Sunt cei care greșesc în profesia lor, dar nu suficient de mult încât să fie eliminați. Gary Oldman joacă rolul celui care conduce divizia, un erou antagonic cu James Bond. Este un alcoolic neglijent, dar te uimește uneori cu profesionalismul lui în materie de spionaj. Este disponibil pe Apple TV+.

Brave New Words, de Sal Khan. Khan este fondatorul Khan Academy – un pionier al tehnologiei în educație, înainte de apariția AI. Sal susține că noile tehnologii îi va face mai buni atât pe studenți cât și pe profesori. Și va da tuturor acces la o educație de top. Este conștient că inovația a avut un impact minor în educație, până acum, dar cu AI-ul este diferit.

How to Know a Person, de David Brooks. Susține că skill-urile conversaționale și sociale nu sunt neapărat înnăscute. Ele pot fi învățate și aprofundate. Și dă sfaturi practice pentru tehnica de „loud listening,” o practică prin care îi ajuți pe cei din jur să se simtă auziți și apreciați. Nu este doar despre o mai bună comunicare. Este și despre un stil de viață mai uman și mai conectat, spune fondatorul Microsoft.

N-ai timp sau chef de cărți?

AI-ul are o soluție și pentru asta. Dă-te la o carte. Şi trece-o la citite. De obicei te pierzi între TikTok, Insta și Netflix. Nici Amazon nu mai e despre citit, e mai mult despre Prime. Cine mai are timp sau chef de file de poveste? Noroc cu AI-ul. Blinkist e o aplicație care face rezumate de 2.000 de cuvinte cărților pe care tu nu le citești, dar ai vrea. Scoate doar ce e relevant. Ajungi direct la răspuns. A dat gata vreo 6.500 de cărți până acum. Și provoacă dependență, spun cei de la New Yorker.