Facem un brainstorming, ieșim din zona de confort și manage-uim situația? Sau renunțăm la limbajul de lemn și comunicăm natural și firesc cu colegii de birou?

Jumătate dintre americani au cel puțin un coleg cu care nu pot colabora, din cauza expresiilor corporatiste pe care le folosește în mod constant. Două treimi dintre angajații americani simt repulsie față de colegii care abuzează de expresii ca: “să dăm 100%”, “think out of the box” sau “suntem o echipă”. 9 din 10 recunosc că folosesc limbajul corporatist, deși le displace, doar pentru că au senzația că sună profi sau îi face să pară mai inteligenți.

Însă munca de acasă și cea în format hibrid au reușit să umanizeze mediul corporatist. 70% dintre americani vor să comunice informal cu colegii și să folosească emoticoane, GIF-uri sau abrevieri în relațiile profesionale online.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Și România se îndreaptă în aceeași direcție, spune Oana Botolan, managing partner la CTeam Human Capital.

“Nu mai sunt acceptate acele clișee în exprimare, în atitudine, clișee care dădeau o apartenență la lumea corporate, cum e cravata și sacoul. Cumva îți dădeau pălăria de corporatist, de persoană importantă, de manager. În contextul actual, se pare că nu mai funcționează. În mod destul de vizibil, suntem extrem de direcți, practic ne spunem lucrurile și comunicarea e destul de deschisa in organizațiile multinaționale din Romania.”, a povestit Oana Botolan, managing partner, CTeam Human Capital.

70% dintre sarcinile de la job sunt realizate cu mai mare eficiență, productivitate și flexibilitate atunci când sunt comunicate informal, prin asigurarea unui mediu de lucru pozitiv și inclusiv, spune Ali Rayl, vicepreședinte al platformei de comunicare destinată mediului de business, Slack. Iar principiul este lesne de înțeles, crede Oana Botolan.

“În momentul în care aș începe să vă spun: Oameni frumoși, aș vrea să vă propun să ne focusăm și să dăm tot ce putem pentru echipă, vi se va părea extrem de penibil, ceea ce și este. Poți face acest lucru într-un mod mult mai firesc și mult mai natural. Modul de comunicare căutat în momentul de față, dau apreciat și acceptat în momentul de față este acela firesc, pe care oamenii l-ar avea atunci când vorbesc cu prietenii lor.”, a mai adăugat Oana Botolan, managing partner, CTeam Human Capital.

Nu doar în business se aplică scenariul. Evenimentele din ultimele zile ne-au arătat care sunt principiile comunicării moderne, care sunt beneficiile unei abordări personale și umane. Și care este diferența între un lider și un șef.

“Respectul ierarhic nu se câștigă din “cravată”, ci tocmai din modul în care oamenii știu să se apropie unii de ceilalți. Tocmai din modul în care, iată, în momentul de față trecem prin situații fără precedent, suntem într-un moment în care nu ne așteptam să fim. Cred că leadership-ul, ăla adevărat, este manifestat tocmai de acei oameni care își arată umanitatea și care își suflecă mânecile și se duc și ajută alți oameni, sau arată că le pasă.”, a povestit Oana Botolan, managing partner, CTeam Human Capital.