Cu atâtea lipsuri pe toate fronturile economice, nici bogații planetei nu mai sunt la fel de mulți. Clasamentul anual Forbes numără 2.668 de miliardari, cu 87 mai puțini decât anul trecut. Aproape jumătate dintre ghinioniști sunt, evident, din Rusia supusă sancțiunilor Occidentului. Averile tuturor miliardarilor, cumulate, ajung la 12.700 de miliarde de dolari. Suma e mai mică anul acesta cu 400 de miliarde de dolari, față de 2021.

Are și România pozițiile ei în clasamentul Forbes. Daniel Dines ocupă locul 1.053 cu 2,9 miliarde de dolari și este urmat de Ion Țiriac și Matei Zaharia, cu 1,6 miliarde fiecare.

Cine conduce, însă, topul? Nu e greu de ghicit. Primul indiciu: îi place să transpună succesul… în dans.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Elon Musk, fondatorul Tesla și Space X, are toate motivele să danseze, în vârful clasamentului mondial. Este cel mai bogat om al planetei, cu o avere de 219 miliarde de dolari. Pe poziția următoare își numără cele 171 de miliarde de dolari Jeff Bezos, patronul Amazon. Al treilea pe podium este Bernard Arnault, fondatorul imperiului LVMH cu 70 de branduri fashion și beauty, din care strânge 158 miliarde de dolari.

“În anii 90, aveam ideea unui grup cu brand-uri de lux. Îmi amintesc că eram criticat. Îmi spuneau oamenii că nu are sens să aduni atâtea brand-uri.”, a povestit Bernard Arnault, fondator și CEO al LVMH.

Clasamentul Forbes avea o compoziție similară în 2021, dar o ordine complet diferită. Miliardari ca Bill Gates și Warren Buffet, care astăzi nu mai ocupă locuri pe podium, erau atuci fruntași. Iată cum s-a schimbat topul celor mai bogați 10 oameni de pe pământ, în ultimii 20 de ani.

  • E normal să fie mai puțin miliardari în top, economia mondială suferă din cauza a doi factori principali: pandemia și conflictul din Ucraina
  • Clasamentul era diferit acum 20 de ani, în 2001, anul care avea schimbe lumea, după atentatele din 11 septembrie
  • Bill Gates și Warren Buffet ocupau primele locuri în topul Forbes din 2001
  • Amândoi aveau mai mulți ani de muncă în spate, față de Musk și Bezos
  • În 2022, Musk dansează, dă impresia că e simplu să fii tânăr și bogat.
  • Omul vindea jocuri video la 12 ani. E în business din copilărie.
  • În realitate a avut o viață zbuciumată. Probleme la şcoală, teama de faliment și nenumărate procese şi probleme guvernamentale.
  • Pe locul 3 îl vedem pe fondatorul LVMH. Nimeni nu a crezut în ideile lui, înainte să construiască un imperiu: 70 de branduri fashion și cosmetice.
  • Podiumul nu o să mai arate mult timp așa, pentru că apar miliardarii în cripto
  • Fondatorul Binance Chanpeng Zhao are o avere de 65 de miliarde
  • Urmează încă un proprietar de exchange – Sam Bankman-Fried, care a creat FTX. Are 24 de miliarde de dolari în conturi.