• China anunță că, până în 2030, va deveni prima economie a lumii
  • Relațiile Chinei cu SUA s-au îmbunătățit după plecarea lui Trump
  • În același timp, sprijină Rusia și nu impune sancțiuni

China se folosește de contextul geopolitic pentru a deveni principala economie mondială. Profită de îmbunătățirea relațiilor cu Statele Unite după plecarea lui Trumpn și se menține în același timp în poziția de aliat al Rusiei. Nu impune sancțiuni și urmărește să își dezvolte sistemul interbancar după excluderea băncilor rusești din SWIFT. Este opinia directorului Institutului Hudson pentru analiza strategiei chineze.

Proiecțiile chinezilor pentru viitor se îmbunătățesc. Justin Yifu Lin, fost economist șef al Băncii Mondiale și actual consilier al președintelui Xi Jinping, anunță că, în condițiile actuale, economia chineză o va depăși mai rapid pe cea americană, cel târziu până în 2030.

Poate fi China marele câștigător din lupta Rusiei cu Vestul? Am discutat acest subiect cu Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

“Exact cum a fost din anii ’90, China a învățat foarte multe lucruri și, așa este, face un joc dublu. Ea știe că acum are o oportunitate extraordinară, când lumea occidentală este ocupată cu Ucraina, să câștige teren. Inclusiv mesajele Chinei sunt diplomatice. Într-adevăr, cel puțin public, susține Rusia sau susține modul de gândire al lui Putin.

Dar eu cred că China își dă seama că, dacă ea vreodată va fi exclusă din fluxurile internaționale, nu știu dacă va fi bine pentru ea. Chinezii sunt foarte realiști și știu că banii sunt în Statele Unite și în Europa. Banii nu sunt la ruși. Rușii au zăcăminte, dar sunt zăcăminte pe care cu greu le scoți la suprafață și s-ar putea ca cu greu să le și vinzi.

Într-adevăr, acum este o bună oportunitate pentru China să intre mai mult în Rusia și, poate, să preia locul lăsat liber de multinaționalele europene și americane – acesta este primul lucru. Al doilea, să vadă unde-și face loc în celelalte fluxuri globale. China, din păcate, nu prea are foarte multe resurse și de aceea s-a extins foarte mult în Africa, în căutare de resurse. Așa că nu are ce să pună acum pe masă.

Dar da, China face un joc dublu, va fi o câștigătoare a acestei situații în care Statele Unite și Europa sunt cu ochii pe Ucraina, își pun și ei la îndoială modelul lor de business și China va profita de acest lucru.”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.