- Republica BIO este un business local fondat de Ciprian Stancu.
- Produce şi comercializează produse ecologice şi naturale.
- Businessul e înfiinţat în 2014 ca un brand dedicat nutriţiei sănătoase.
- Republica BIO are afaceri de 2 milioane de euro/2022.
- Românii cheltuie 250-300 mil. euro anual pe produse BIO.
- Produsele BIO cuceresc 1,2% din piaţa de FMCG.
Ce urmează în 2025 pentru REPUBLICA BIO, un business românesc cu peste 11 ani de experiență în domeniul nutriției funcționale și al dietelor sănătoase?
Business-ul e fondat de peste un decendiu de Ciprian Stancu, antreprenorul care a lansat a lansat la finalul lui 2022 și brandul de canabis medical HempAid, cu care vrea să ajungă în top 10 branduri de CBD din Europa.
Advertisment
Ce urmează pentru Republica BIO în 2025?
„2025 o să fie un an complicat, din punct de vedere geopolitic și, evident, economia nu o să fie scutită. Vorbind strict de segmentul nostru, cred că o să vedem mai multă precauție a oamenilor cu banii. Și, pentru un sector care este dispensabil, pentru că, din păcate, în România, spre deosebire de țările vestice, produsele sănătoase sunt dispensabile, nu indispensabile. Ne îndreptăm către produse ieftine atunci când avem mai puțini bani și ne pasă, pe termen scurt, mai puțin de sănătate. O să fie o perioadă turbulentă. Evident, depinde cum o să se negocieze tarifele între Statele Unite și Europa, dar o să fie turbulent pentru toți playerii din industrie. Dar fundamentalele industriei rămân foarte pozitive, pentru că încă noi, ca nație, consumăm prea puține produse sănătoase ca procent din total populație. Coșul mediu cheltuit pe produse sănătoase este încă foarte mic, comparativ chiar cu țări care sunt apropiate relativ de noi, precum Austria sau Ungaria. Deci, datele fundamentale ale pieței arată foarte bine. O să fie o turbulență pe termen scurt, câteva luni, dar oamenii mănâncă din ce în ce mai sănătos, iau din ce în ce mai multe suplimente, și pe bună dreptate. Pentru că toate studiile care apar – și din fericire, apar multe studii în fiecare an, leagă starea de sănătate de nutriție și de suplimente. Sau invers, dacă vrem: leagă boala de o nutriție deficientă, de porcăriile pe care le găsim în unele produse și de lipsa suplimentării cu elementele nutritive care ne lipsesc din dieta zilnică.”, spune Ciprian Stancu pentru Aleph Business.
E loc pentru producătorii români în piață? Ce oportunități și ce dificultăți apar?
„Există loc pentru producătorii români în piață, dar cu o precizare. Învățăm să nu mai fim lacomi. Mi se întâmplă foarte frecvent. Sunt întrebat de ce produc atât de mult în afară și produc atât de puțin în România. În România avem un singur partener de producție, iar în afara țării avem 9 fabrici partenere – nu le deținem noi. De ce lucrăm preponderent în afara țării? Pentru că, în România, multe dintre ingredientele cu care lucrăm vin din import. Trebuie să importăm, dau un exemplu, uleiul de cocos din Sri Lanka sau din Filipine. Mi-e mult mai ieftin să îl prelucrez și să fac produse cu acel ingredient în afara țării decât în România, din acest motiv. Fabricile din România, antreprenorii, nu au răbdare. Nu avem răbdare. Trebuie să învățăm să avem răbdare. Înțeleg că venim dintr-o epocă în care am fost săraci. Înțeleg că în vremea lui Ceaușescu, în România totul era sub control, puteai să cumperi puțin din orice, pe când în vest lucrurile stăteau cu totul altfel. Și acum, când dăm de abundență, vrem să facem abundență pentru noi, înșine, repede. Nu așa funcționează, că sunt obligat la fiecare câteva săptămâni să refuz producători români din simplul motiv că produsele lor sau procesul de fabricație este mult prea scump comparativ cu ce pot să fac la orice fabrică din Europa. Și vorbesc de Europa, nu vorbesc de China, Etiopia, Egipt, unde costurile sunt mult mai mici. Noi am exclus asta pentru că la noi calitatea este extrem de importantă. Avem calitate în fabricile din Europa, avem o calitate mai dubioasă în alte regiuni, atunci preferăm să nu riscăm nimic. Deci, te compar cu alte fabrici din Europa care au mână de lucru mai scumpă, care au automatizări mai scumpe, care au fabrici certificate. Toate lucrurile astea înseamnă costuri. Și totuși Italia, Olanda, Germania produc mai ieftin decât România.”, adaugă Stancu.
Titlurile zilei
Ce vrea mediul de business de la guvernare?
„Să fie serioși! Să lase bătălia, să lase bătălia pe ciolan. Înțelegem că peste tot în lume este asta. Dar una este să te bați pentru putere, dar tot timpul, în cap, undeva în spate, să fie: “Ce are țara nevoie de la mine? Ce au oamenii nevoie de la mine?” – și alta este să te bați pentru putere doar de dragul de a avea puterea.”, încheie Ciprian Stancu.